Összetűztek a két pravoszláv egyház hívei Ternopil megyében

2019. február 4., 15:07 , 941. szám

Rendőrök és ismeretlen egyenruhás fiatalok bántalmazták a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház (UPC MP) papját vasárnap Ternopil megye Zbarazsi járásában, Hnezdicsne községben, ahol lökdösődés támadt híveik és az nemrég alakult Ukrán Pravoszláv Egyház (PCU) hívei között a templom előtt – jelentette vasárnap este az egyház információs és felvilágosító osztálya nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Az egyházi tájékoztatás szerint az incidens a templom előtt történt, ahol vasárnap reggel összegyűltek a PCU hívei, s megakadályozták az istentisztelet megtartását. Az UPC MP hívei megértették, hogy templomfoglalás készül, ezért a lépcsőn gyülekeztek. A közlés szerint a különleges rendőri alakulat kiérkezése után a hatóság a PCU híveinek pártját fogta, s a gyülekezet vezetőjét bántalmazni, a híveket lökdösni kezdték, amit videofelvétel is bizonyít. Később „védőegyenruhás” férfiak érkeztek fekete-piros csíkokkal a ruhaujjukon, s oszlatni kezdték a tömeget. Sztefan Balan protoierejnek, a vallási közösség vezetőjének elmondása szerint a mentők látleletet vettek fel az egész testét borító zúzódásokról.

Az egyházi sajtószolgálat emlékeztet, hogy aktivisták január 13-án falugyűlést hívtak össze, ahol a jelenlévők egy része arra szavazott, hogy csatlakozzanak a közelmúltban létrehozott PCU-hoz, az egyházközség azonban úgy határozott, hogy maradnak az UPC MP-ben.

Az esetről kiadott, az Ukrajinszka Pravda által hétfőn hajnalban ismertetett közleményében a rendőrség jelezte, vizsgálják az incidens körülményeit. Jaroszlav Trakalo rendőrségi szóvivő kijelentette, a két egyház hívei között lökdösődéssé fajult konfliktust az okozta, hogy nem volt megegyezés az istentiszteletek időpontjairól. A rendőrség a törvényeknek megfelelően tett eleget a közrend fenntartására vonatkozó kötelezettségeinek – tette hozzá. Elmondása szerint az egyik gyülekezett helyszínre érkező hívei konfliktusba keveredtek a rendőrökkel, amikor megpróbáltak behatolni a templomba. A szóvivő hangsúlyozta, a rendőrség nem alkalmazott erőszakot, s nem vezényeltek különleges rendőri erőket az esethez. A rendőrség ismételten felszólította a két egyházi felekezetet, hogy legyenek toleránsak, cselekedjenek a jogszabályoknak, illetve a közösségben elért megállapodásoknak megfelelően, s ne használják fel manipulációra a feladataikat ellátó bűnüldöző szerveket.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)