Életbe lépett az új valutatörvény

2019. február 7., 14:52

Ukrajnában február 7-én életbe lépett A valutáról és a valutával végzett műveletekről című törvény – jelentette az Ekonomicsna Pravda.

A változások a gazdasági szereplőket és természetes személyeket egyaránt érintik – mutat rá a portál az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) tájékoztatása nyomán.

Ami az üzleti élet szereplőit illeti, a változások lehetővé teszik a 2018 utáni devizaosztalékok repatriálását, valamint megszűnt a valutavásárlás előtti hrivnyatartalék képzésének követelménye. Ezenkívül március 1-jétől 50%-ról 30%-ra csökken a vállalkozások számára a valutabevétel kötelezően értékesítendő hányada.

Emellett a törvény mostantól nem banki munkanaponként, hanem egy naptári napon belül engedélyezi a lakosság számára az online valuta- és befektetési nemesfémvásárlást 150 ezer hrivnya értékben. Ez annyit tesz, hogy az online valutavásárlás az internetes banki szolgáltatások és a mobilalkalmazások révén a hét minden napján 24 órán keresztül hozzáférhetővé vált a polgárok számára – mutat rá egyebek mellett az NBU.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)