Ádám és Éva

A házasság hete Kárpátalján

2019. február 11., 16:27 , 942. szám

Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely – Valentin-nap környékén – minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. A házasság hetét ma már 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Nálunk, Kárpátalján sincs ez másként. Egy hétig megannyi színes programon vehetnek részt, illetve különböző rendezvényekre látogathatnak el a kárpátaljai házaspárok.

Beregszászban február 9-én az egyik ilyen rendezvénynek a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adott otthont a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szervezésében.

A színpadon Benedek Zalán, egy budapesti fiatal stand-up comedys, színész, komikus adta elő a maga rendezte egyszemélyes vígjátékát a férfi-nő kapcsolatról Ádám és Éva történetének keretében.

A színdarab főbb kérdései: Milyen a nő? Milyen a férfi? És mi történik, ha összeeresztjük őket? Miért ne játssz scrabble-t egy nővel? Miért üldözi a férfiakat VIII. Henrik szelleme, őt meg a hat felesége? Minden terítékre került a 22 kg csokitól a kölesgolyóig, és persze kommunikáció, konfliktuskezelés, agyműködés, nemi szerepek és hasonló „apróságok”. Mindez egy másik bolygóról származó professzor tolmácsolásában. Az előadás ötvözte a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással.

A stand-up comedy est igazán humorosra és szórakoztatóra sikeredett. Önfeledt nevetéstől volt hangos a nézőtér. Az előadást vastaps kísérte, amit az előadó a rendezvény Facebook-oldalán egy posztban meg is köszönt: „Mindenkinek nagyon köszönöm, aki eljött! Szuper közönség! Ilyen élményekért érdemes ezt csinálni!!!”

Az előadás előtt Török Dénes, a KMNE elnöke lapunknak elmondta, hogy az egyesület a kezdetek óta részt vesz a házasság hete mozgalomban, valamint általában olyan programokat szoktak szervezni, amelyeken a házaspárok, illetve a szülők a gyerekeikkel együtt tudnak részt venni. Hozzátette: „Ezen a héten volt már tánc­estünk, aztán február 10-én termálfürdőzést szerveztünk, illetve sor kerül még az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szervezésében egy rendezvényre, ahol 50 fő képviseli majd Kárpátalját.”

D. P.