Befejeződtek a természettudományi tehetséggondozó hétvégék

2019. február 13., 10:30 , 942. szám

Korábban beszámoltunk arról, hogy a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) társszervezésében harmadik alkalommal szervezte meg tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégéit biológiából, kémiából és földrajzból január 18–20., február 1–3. és február 8–10. között. Újságírónk Váradi Natáliával, a „GENIUS” JA irodaigazgatójával és Kohut Erzsébettel, a program ötletgazdájával, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Biológia és Kémia Tanszékének koordinátorával beszélgetett a hétvégék programjairól, a tapasztalatokról és az eredményekről.

Váradi Natália elmondta, hogy a tehetséggondozó hétvégék célja a Magyarországon megrendezésre kerülő XXX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaversenyre, a XXIX. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaversenyre és a XXVII. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-földtan Versenyre való felkészítés, valamint a résztvevők természettudománnyal kapcsolatos ismereteinek elmélyítése és bővítése. A program szakmai szervezői Kohut Erzsébet, Bak Éva, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének oktatója és Papp Géza, a főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének oktatója. A foglalkozásokat szaktanárok és főiskolai hallgatók tartották a közel ötven résztvevőnek.

„Összességében úgy érzem, hogy három rendkívül hasznos hétvégén vagyunk túl, amelyeken a kollégák mindent megtettek annak érdekében, hogy felkészítsék a gyerekeket az említett, a Magyar Természettudományi Társulat által szervezett versenyekre” – kezdte a beszélgetést Kohut Erzsébet. Kihangsúlyozta, hogy eddig minden alkalommal sikerült egy magyarországi kirándulást is megszervezni a tehetséggondozó hétvégéken belül, most például a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontba látogattak el február 8-án – „Ezzel elsősorban az a célunk, hogy a játékot a szórakozással ötvözve tágítsuk a tanulók természettudományos ismereteit. Az élményközpontban három előadáson vettünk részt, ezek a Fagyos tájak, Az égbolt titkai és a Villámshow voltak” – fűzte hozzá. Összesen hat – a február 10-i záróteszten legjobban teljesítő – tanulót delegálnak a nemzetközi versenyekre: egy-egy hetedik és egy-egy nyolcadik évfolyamos tanulót kémiából és földrajzból, s mivel a biológiaversenyen nincs csoportbontás évfolyamok szerint, ezért ebből a tantárgyból a két legjobban teljesítő vehet részt évfolyamtól függetlenül. A magyarországi döntők különböző időpontokban lesznek különböző helyszíneken. Kiemelte azt is, hogy a kiválasztott gyerekek felkészítése nem fejeződik be a felkészítő hétvégéket követően, ugyanis rájuk otthon is munka vár, a felkészülést nekik továbbra is folytatni kell. Végezetül Kohut Erzsébet hozzátette, hogy a döntőket követően a versenyek első három helyezettjei és a határon túli régiók legeredményesebb diákjai egy tehetségtáborban vesznek részt – ezt, a már harmadik alkalommal szerveződő Kárpát-medencei tehetségtábort idén Kárpátalján fogják megszervezni előreláthatólag júliusban.

A tanulás mellett szórakozásra is volt lehetőség: népszerű volt a kézműves-foglalkozás, amelyen mobiltelefontöltő-tartót készítettek, rendszeresen igénybe vették a sportcsarnokot, ahol fociztak, pingpongoztak, társasjátékoztak, ellátogattak a Beregvidéki Múzeumba is, valamint részt vettek Kész Réka, a Debreceni Egyetem néprajz mesterképzési szakának második évfolyamos hallgatójának a kunokról és jászokról szóló előadásán.

A magyarországi döntőkön teljesítményük alapján a következő tanulók vesznek részt: kémiából Balogh András 7. évfolyamos tanuló (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium – BMG) és Bara Gabriella 8. évfolyamos tanuló (Ungvári 10. Sz. Dajka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola), földrajzból Fodor Tamás 7. osztályos tanuló (BMG) és Katrin Dominika 8. osztályos (BMG), biológiából Salánki Annamária 8. osztályos tanuló (Nagydobronyi Középiskola) biztos továbbjutó, s mivel a második és harmadik helyen holtverseny alakult ki Molnár Mónika, a Nagydobronyi Református Líceum 8. osztályos tanulója és Mihovics Martin, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola 8. osztályos tanulója között, ezért egy későbbi időpontban közöttük egy külön verseny dönti majd el, ki képviseli vidékünket a döntőn.

Cs. A.