Elnökválasztás: Ez durva lesz

2019. február 13., 21:27 , 942. szám

Agresszív választási kampány van kibontakozóban Ukrajnában. A szakértők aggódva teszik fel a kérdést: hová fajulhatnak a dolgok március végére, ha már a kampánykezdet is ennyire durva?

Az elmúlt hét egyik látványos, bár ukrán viszonylatban meglehetősen furcsa akciója volt, hogy elnökjelöltek egy csoportja a tisztességes választásokról szóló memorandumot írt alá. Az eseményen, amelyre az 1+1 tévécsatorna Pravo na vladu (Jog a hatalomra) című műsorában, élő adásban került sor múlt csütörtökön, megjelentek Julija Timosenko, Anatolij Hricenko, Andrij Szadovij, Olekszandr Sevcsenko és Viktor Bondar elnökjelöltek. Ezen kívül a műsor alatt beolvasták Volodimir Zelenszkij üzenetét, aki jelezte, hogy megismerkedett a memorandum szövegével, s kész aláírni azt. A dokumentumban a jelöltek kötelezettséget vállalnak arra, hogy tartózkodnak a választási eredmények meghamisításától.

„Mi, ukrán elnökjelöltek, tudván, hogy a demokratikus társadalom alapja a szabad demokratikus választás; belátva annak fontosságát, hogy biztosítva legyen Ukrajna demokratikus fejlődésének útja, egyesítjük erőfeszítéseinket a választások meghamisítása elleni fellépéshez, valamint Ukrajna polgárainak szabad és tisztességes akaratnyilvánítása védelmében. Ma ismét veszélybe került a választások átláthatósága. Számos tény utal arra, hogy a hatalom a választási eredmények nagyszabású meghamisítására készül” – olvasható egyebek mellett a dokumentumban.

Az akció hátterében bizonyára azok a közelmúltban elterjedt hírek állhattak, melyek szerint Petro Porosenko elnökjelölt környezete megtalálta a módját, miként alakíthatna ki olyan országos agitátorhálózatot, amellyel gyakorlatilag legalizálná a szavazatvásárlást. Az Ukrajinszka Pravda információi szerint ez az agitátorhálózat mintegy kétmillió embert fogna össze Ukrajna-szerte, vagyis legalább kétmillió szavazatot biztosítana.

Vjacseszlav Csecsilo blogger viszont a strana.ua-n arról ír, egyértelmű, hogy történnek majd csalási kísérletek a hivatalban lévő elnök javára a választásokon, ám a szavazatvásárlás ebben az esetben nem befolyásolja majd alapvetően a választások kimenetelét. Mint rámutat, a szavazatvásárlás szempontjából „kedvezőbb” időkben sem sikerült néhány százaléknál több szavazatot szerezni ezen az úton, Petro Olekszijovicsnak viszont jóval többre lenne szüksége az újabb sikerhez.

Ha hinni lehet a világhálónak, a hálózat kialakításának terve azért szivároghatott ki, mivel Porosenkónál végül lemondtak az elképzelésről, állítólag azért, mert tartottak attól, hogy a vetélytársak ellenük fordítják a szavazatvásárlás vádját. Valójában, mutat rá az Ukrajinszka Pravda, alig hihető, hogy Porosenkót egyedül vetélytársai szava elriasztotta volna az elképzelés kivitelezésétől. A portál szerint valószínűbb, hogy a háttérben Arszen Avakov belügyminiszter állhat, aki nyíltan az érintettek tudtára adta, hogy a hatóságok közbe fognak lépni, ha megpróbálják kivitelezni a tervet.

És itt felmerül Arszen Avakov szerepe a választási kampányban. Másoknak is feltűnt, hogy a belügyminiszter milyen gyakorisággal és hévvel lép fel mostanában a választások tisztaságának védelmében. Egyesek szerint ő szeretne a mérleg nyelve lenni a két legesélyesebb jelölt, Petro Porosenko és Julija Timosenko küzdelmében. Tekintve, hogy Ukrajnában már rég nem hisz senki a demokrácia önzetlen őreinek létezésében, felmerül a kérdés, ki felé billenne adott esetben a mérlegnek ez a bizonyos nyelve. A legtöbben arra hajlanak, hogy a kedvezményezett Julija Timosenko lenne, hiszen korábban arról szóltak a hírek, hogy annak pártja, a Batykivscsina (Haza) tárgyalásokat folytat az együttműködésről az Arszen Avakovot a belügyminiszteri tisztséghez juttató kisebbik kormánypárttal, a Narodnij fronttal (Népi Front).

Miután a fentebb említett memorandum aláírói kimondatlanul is Petro Porosenkót és környezetét vádolják a csalás előkészítésével, egyes szakértők máris egy afféle Porosenko-ellenes szövetség kialakulásáról kezdtek cikkezni. Ugyanakkor e látványos televíziós összeborulást leszámítva nincs jele az összefogásnak, de még annak sem, hogy bárkit is komolyan aggasztana a politikusok közül a kampány, a választások tisztasága. Az alkalmazott módszerekről már nem is beszélve.

Például Bila Cerkvában múlt pénteken ismeretlenek két füstgránátot hajítottak a Julija Timosenko kampányrendezvényén megjelentek közé. Másnap Kijevben – ugyancsak Timosenko rendezvényén – egymásnak estek a rendőrök és a gyűlést megzavarni igyekvő C-14 nacionalista szervezet tagjai.

Február 8-án Lembergben (Lviv) emberek egy csoportja megpróbálta megzavarni Zelenszkij jótékonysági előadását. Előzőleg, még Odesszában, az elnökjelölt testőrsége felfedezte, hogy Zelenszkijt megfigyelik. Titkos megfigyelési kísérletről számoltak be Hricenko stábjában is.

A Belügyminisztérium információi szerint Krivij Rihben feltartóztattak egy választási nagygyűlésre igyekvő polgárt, akinél 10 liternyi úgynevezett zeljonkát, azaz nehezen lemosható zöld sebtinktúrát találtak. Ezzel szinte egy időben az ország négy másik városában is zeljonkát foglaltak le különféle „aktivistáktól”. Ismeretes, hogy országunkban előszeretettel öntik le tinktúrával ellenfeleiket az „aktivisták.” A „zeljonkázásból” Kárpátalja sem maradt ki teljesen, a Zakarpattya Online beszámolója szerint zöld színű anyaggal öntötték le az egyik elnökjelölt ungvári óriásplakátját.

Ha már Kárpátaljánál tartunk, említsük meg, hogy február 9-én az ungvári színházban vendégszerepelt a Volodimir Zelenszkij elnökjelölt nevével fémjelzett Kvartal 95 kabaré. Ezzel – legalábbis információink szerint – Zelenszkij lett az első elnökjelölt a 44-ből, aki felkereste régiónkat.

Az előadást még régebben, a kampánytól függetlenül hirdették meg, s arra 350–1950 hrivnyáért lehetett jegyet váltani. Utóbb azonban az OPORA civil szervezet kiderítette, hogy a meghirdetett koncert előtt néhány órával egy másik előadást is tartott a társulat, amelyre kizárólag meghívó alapján lehetett bejutni. Ezt az előadást előzetesen nem hirdették meg, amint azt sem sikerült kideríteniük a civileknek, miként lehetett belépőt szerezni erre az eseményre. az OPORA mindenesetre tagadta azokat a világhálón megjelent információkat, miszerint ők megvesztegetésnek tartanák az elnökjelölt részvételével tartott ingyenes előadásokat – derül ki a Zakarpattya Online beszámolójából.

Érthető, hogy az ország minden részéből érkező, a választások tisztaságát megkérdőjelező hírek sokakban aggodalmat keltenek. Hiszen, ha már most ekkora a feszültség, nem zárható ki, hogy a kampány végére politikai válság alakuljon ki az országban, amelynek a választásokra és a társadalomra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan.

(zzz)