Isten a jó ügyet nem hagyja el

Hetedik görögkatolikus jótékonysági bál

2019. február 13., 16:37 , 942. szám

A beregszászi Arany Páva étteremben szervezett jótékonysági bált a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) február 9-én.

A GISZ hetedik éve hívja bálozni a mulatni vágyókat, az esemény pedig mindig jótékony célt is szolgál. Többször gyűjtöttünk már gyermekek táboroztatására, tavaly pedig a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon javára 50 ezer hrivnya gyűlt össze. Ebben az évben a tom­bolajegyek és az árverésre szánt tárgyak megvásárlásával az „elfelejtett” gyerekeket támogatta a több mint 250 résztvevő, vagyis azokat a csöppségeket, akik a nagyszőlősi kórház gyermek­osztályán töltik mindennapjaikat, szüleik pedig egyáltalán nem látogatják őket.

A bál kezdetén Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: Kárpátalján is nagy hagyománya van a farsangi mulatságoknak, ami nemcsak a magyar kultúra vérkeringésébe kapcsolja be a közösséget, hanem meg is őrzi azt magyarságában. A jótékonysági összejövetelek pedig közösségi felelősségérzetről is tanúskodnak. Magyarország Beregszászi Konzulátusának képviseletében jelen volt Békésyné dr. Lukács Angéla, Csizmadia Alexandra, Hajgató Tamás, Sarkadi Gábor, dr. Erdei Péter konzul is.

Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének helynöke az egyház szerepéről szólt, mely az élet minden területén jelen van, a születéstől a földi élet végéig, a hasonló alkalmak szervezésével pedig újabb arcát mutatja meg. „Az Istent szeretőknek minden a javukra válik” – zárta köszöntőjét Pál apostol szavait idézve. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a farsang kapcsán elmondta: ez az időszak felkészít bennünket a nagyböjt idején való elcsendesedésre. Ezen az alkalmon pedig gondoljunk azokra a gyerekekre is, akiknek nem jutott elegendő szeretet, jókedv, barátság. S ne feledjük Rákóczi Ferenc szavait: Isten a jó ügyet nem hagyja el.

Lődár Jenő, a GISZ elnöke arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az idei bálra több mint 70 magánszemély, szervezet, intézmény járult hozzá tombolára vagy árverésre szánt tárgyak adományozásával. Hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak egy nap jótékonykodjunk, hanem mindenkor vegyük észre mások szükségleteit. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere pohárköszöntőjében hangsúlyozta: Kárpátalján talán most a legnehezebb magyarnak lenni, de meg kell találjuk azokat az ügyeket életünkben, amelyek a holnaphoz való ragaszkodást diktálják, s amelyek elérésével minden napot jobbá tehetünk az előzőnél.

Az est jó hangulatáról a Beregszász Dixieland Band és a Fortuna együttes gondoskodott, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum végzős diákjai pedig keringőjükkel emelték az est hangulatát. A tombolán közel 200 tárgy talált új gazdára, az árverésen pedig 13 tárgyra, köztük festményekre, faragott címerre licitálhattak a résztvevők. Hogy kik is azok a bizonyos „elfelejtett” apróságok, arról Sipos József, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet vezetője, a program egyik vezetője tájékoztatta a jelenlévőket.

A GISZ nevében ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Fortuna együttesnek, melynek tagjai a jótékony célra való tekintettel térítésmentesen vállalták vendégeink szórakoztatását, s természetesen mindenkinek, aki felajánlásával hozzájárult az est sikeréhez: több mint 50 ezer hrivnyát sikerült gyűjtenünk az „Elfelejtett” gyerekek számára.

Espán Rita,
Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet