A kormány részben feloldotta a Szuprun miniszteri ténykedését akadályozó bírósági tiltást

2019. február 14., 15:28

A miniszteri kabinet rendeletével engedélyezte Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszternek az egészségügyi miniszteri feladatok ellátását azok kivételével, amelyeket kizárólag a kinevezett tárcavezető gyakorolhat a miniszteri kabinet tagjaként – jelentette az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„A kormány konszolidált döntéséről van szó, amely lehetővé teszi, hogy kezelhetővé váljanak az Egészségügyi Miniszter tevékenységének legkritikusabb kérdései. A miniszteri kabinetnek ez a kivételes lépése válasz arra, hogy az Egészségügyi Minisztérium munkáját megbénította a Kijevi Városi Körzeti Adminisztratív Bíróság határozata” – áll a kérdésről kiadott közleményben.

A kormány rendelkezése lehetővé teszi, hogy a vakcinákat és gyógyszereket elosszák a régióknak, külföldi gyógykezelésre küldjenek 44 ukrán polgárt, folytatódhassék az OHMADIT gyermekkórház építése és a berendezések beszerzése, valamint egyéb halaszthatatlan döntéseket is meghozhatnak, állítják a minisztériumnál. A vonatkozó dokumentumokat haladéktalanul aláírják – teszik hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Kijevi Városi Körzeti Adminisztratív Bíróság, részlegesen helyt adva Ihor Moszijcsuk radikális parlamenti képviselő keresetének, február 5-én megtiltotta Uljana Szuprunnak az egészségügyi miniszteri teendők ellátását. Moszijcsuk keresetét egyebek mellett azzal indokolta, hogy a feladatkört eddig megbízott tárcavezetőként ellátó Szuprun miniszterhelyettes nem mondott le amerikai állampolgárságáról, miközben felvette az ukránt.

A Kárpátalja ukrán sajtóhírek alapján korábban arról írt, hogy az egészségügy népszerűtlen reformjáról elhíresült Szuprun körül mesterségesen keltettek botrányt bizonyos kormányzati körök, hogy azután látványosan „megmenthessék” őt, s ezzel a reformok elkötelezettjeiként tüntethessék fel magukat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)