Tehetségek a tudományok útján – Hallgatói mobilitási programok

2019. február 18., 16:03 , 943. szám

Február 15-én délután A Makovecz Hallgatói Mobilitási Program és az ERASMUS+ ösztöndíjprogram és annak jó gyakorlatai címmel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) folytatódott a „GENIUS” Jó­té­kony­sági Alapítvány („GENIUS” JA) és a II. RF KMF által szervezett Tehetséggondozás a tudományok útján nevet viselő, az összesen 6 alkalomból álló – ebből harmadik – 30 órás kurzus.

Az alkalom megnyitóján Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, kihangsúlyozta, hogy a kurzus elsősorban a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium ösztöndíjasainak szól, azonban szeretettel várnak minden érdeklődőt. Elmondta, hogy a tanfolyam a pályakezdő kárpátaljai magyar főiskolásoknak és egyetemistáknak kínál lehetőséget arra, hogy kutatásaik végzéséhez a legszélesebb körű módszereket sajátíthassák el, majd alkalmazzák azokat, megismerkedjenek a különböző ösztöndíjakkal, kutatóintézetekkel, s ezzel céljuk a kárpátaljai magyar fiatal értelmiségi réteg tudományos fejlesztése, konferenciákra való felkészítése, kinevelése. „A tudás hatalom. […] Az intelligencia a legnagyobb erő a világegyetemben, hiszen segítségével az ember képes leküzdeni bármilyen nehézséget, ami az útjába kerül” – fűzte hozzá Váradi Natália.

A február 15-i alkalmon két előadást hallgattak meg az érdeklődők. Elsőként a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram fő jellemzőiről tartott tartalmas előadást dr. Érsek Vivienn, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője, aki kiemelte a program által nyújtott lehetőségeket a szülőföldi és a külhoni felsőoktatási intézmények hallgatói számára: a tudás gyarapítása mellett a kapcsolatépítés és a szerzett élmények is jelentősen gazdagítják az embert.

Dr. Fodor Gyula, a II. RF KMF rektorhelyettese előadásának elején kihangsúlyozta a hallgatói mobilitás fontosságát. Előadásában a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram és az ERASMUS+ ösztöndíjprogram gyakorlati ismereteit osztotta meg a hallgatóközönséggel, illetve ezek tapasztalatait a beregszászi főiskolán, valamint külön kitért a pályázatok benyújtásának menetére. A Makovecz-programmal kapcsolatosan kiemelte, hogy a programok kidolgozóinak szempontjából nemcsak az a fontos, hogy a külhoni magyarok megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, hanem a magyarországi hallgatók is ugyanúgy gyűjtsenek tapasztalatokat a külhoni intézményekben. Az ERASMUS+ az Európai Bizottság oktatási, képzési, ifjúsági és sport mobilitási programja, amely 2014-től indult útjára, a főiskola pedig a 2016–2017-es tanévtől kapcsolódott a programhoz. Ennek célja mobilitási lehetőségek biztosítása az oktatás, a képzés és a sport terén az Európai Unión belül és azon kívül is: hallgatók, oktatók, intézményi (adminisztratív) munkatársak, tanulók, tanárok, ifjúsági munkában és sporttal kapcsolatos tevékenységekben dolgozók külföldi intézményekben való tanulásának, tapasztalatszerzésének elősegítése és támogatása.

Az előadások rendkívül hasznosnak bizonyultak minden jelenlévő számára, ugyanis az ösztöndíjakra történő jelentkezések feltételeitől és menetétől a fogadó intézmények listájáig első kézből is tájékozódhattak az érdeklődők.

Váradi Natália az esemény zárásakor hozzáfűzte: „Ma már ugyan közhelynek hangzik, hogy a tudás hatalom, de az, higgyétek el! De talán még nagyobb hatalom a kapcsolati tőke, s kívánom, hogy azokat a kapcsolatokat és információkat, amelyeket itt szereztek, minél inkább építsétek be az életetekbe, hiszen ahogy említettem, a legnagyobb erő a XXI. században az intelligencia.”

A kurzus március 22-én folytatódik, amelynek témája a Kutatóintézetek a Kárpát-medencében.

Cs. A.