Premier: Este hívlak – film a jelen valóságáról

2019. február 19., 18:23 , 943. szám

A Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány (KMFA) közreműködésében létrehozott Este hívlak című játékfilm premiervetítésére került sor február 17-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban (KMMDSZ). A film a magyar kormány által meghirdetett 2018 a külhoni magyar családok éve alkalmából készült.

A KMFA hivatalosan egy éve alakult, azonban az alapítvány munkatársai már a korábbi években is mindent megtettek annak érdekében, hogy Kárpátalján megszülethessen a magyar film mint műfaj. Ezt támasztja alá az 1940–50-es években a Gulágra elhurcolt kárpátaljai magyar- és keresztényüldözést bemutató A hűség ára című történelmi dokumentumfilm, valamint a híres beregszászi sebészről, dr. Linner Bertalanról szóló riportfilm, a Linner doktor – egy nem mindennapi orvos története, amely a határon túli magyar nyelvű filmek versenyében harmadik helyezést ért el az V. Savaria Nemzetközi Filmszemlén tavaly májusban Szombathelyen.

A Bunda Rita rendezésében készült Este hívlak című filmben a napjainkban Kárpátalján (is) egyre több családot érintő téma került feldolgozásra: a külföldi munkavállalás. A játékfilmben a KMMDSZ színművészei játszanak, főszerepben Orosz Ibolya, Ferenczi Attila, Melnyicsuk Emília és Ferenczi Ádám.

A zárt körű filmbemutatót megelőzően Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő mondott köszöntőt, aki beszédében hatalmas eseménynek nevezte az alkalmat a kárpátaljai magyar kulturális életre vonatkozóan: „Ezennel kijelenthetjük: van kárpátaljai magyar filmgyártás, ami a sajátunk, rólunk szól, nekünk szól” – húzta alá. A „menni vagy maradni” dilemmája manapság nagyon sok családot érint Ukrajna-szerte, ezért is aktuális a filmben bemutatott téma, amely rávilágít arra, hogy a jövő kétséges, és megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve – mondta el, majd hozzátette, hogy a kárpátaljai magyar közösségnek az anyaország nemzeti kormánya által nyújtott támogatás hatalmas segítséget jelent, ugyanis ezzel a kormány elsődleges célja a szülőföldön maradás elősegítése.

A film létrejöttét a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség is támogatta. Molnár János esperes-plébános kiemelte a házasság intézményének fontosságát – mivel a bemutató a Házasság hete programsorozathoz is kapcsolódik, amely Kárpát-medence-szerte a házasság fontosságára hívja fel a figyelmet. „Amikor egy-egy film elején vagy végén azt olvassuk, hogy az valós történések alapján készült, akkor általában fel szoktuk kapni a fejünket. Ez a film nem valós történet alapján készült – ez a valós történet maga, éppen ezért elgondolkozhatunk azon, amit látunk, és levonhatjuk a megfelelő következtetéseket” – mondta el az esperes-plébános.

A megközelítőleg másfél órás film a Kárpátalján tisztességesen, boldogan együtt élő Takács család életének azon szegmensét mutatja be, amikor az ország gazdasági helyzetéből adódóan egyre nehezebbé válik megélhetésük, egyik adósságból a másikba esnek. Egyik napon az apa egy addigiaknál többszörösen nagyobb fizetést kínáló külföldi álláshirdetésre talál rá, s eldönti: jelentkezik a munkára. A munkavégzés közben családját hosszú ideig nem látogathatja meg – ami értelemszerűen következményekkel jár. A végső következtetést azonban a nézőnek magának kell levonnia.

Az Állj Mellénk Alapítvány (Stand By Us) a külföldi munkavállalás hatása a családra témában rajzpályázatot hirdetett. A szervezők a filmvetítéssel egybekötötték a beérkezett rajzokból álló kiállítást, amelyet az érdeklődők szintén a színház egyik termében tekinthettek meg. Az alapítvány igazgatója, Margitics Ildikó elmondta, hogy a kiinduló ötlet a gyerekek szülőkkel való közös időtöltése volt az általuk üzemeltetett Szelíd Lovasközpontba mindössze egy kérésért: a gyerekek rajzolják le, hogy milyen érzés az, amikor együtt van a család, illetve milyen az, amikor az édesapjuk elutazik külföldre dolgozni. A kiállított rajzok között feltűnt néhány igazán szívbe markoló és megható. A nyertes rajzok alkotói családi belépőt nyerhetnek a nagyszőlősi lovasközpontba.

A játékfilm vetítését követően a színpadra szólították a film szereplőit: a főszereplőkön kívül Fornosi D. Júliát, Juhász Fannit, Sőtér Istvánt, Szabó Imrét, Melnyicsuk Oleget, Kacsur Andrást, Kacsur Andreát, Orosz Melindát, Vass Magdolnát, Fábián Istvánt, Doktor Benjámint, Pohilecz Szilvesztert, Szilvási Szilárdot, Ablonci Csinciát és Zsell Diánát; továbbá Bunda Rita rendezőt, Bunda Szabolcs operatőrt és vágót, Szabó András felvételvezetőt, Fóris Csaba fővilágosítót, valamint Szabó Dezső hangmérnököt. A közönség vastapssal honorálta a külföldi munkavállalás következtében kettészakadt családról szóló film alkotóinak munkáját és a színészek játékát.

Az Este hívlak február 24-i nyilvános bemutatójára már minden jegy elkelt, azonban a március 10-i vetítésre elővételben még kaphatók jegyek.

Csuha Alexandra