Ha nincs jobb, Zelenszkij is jó?

2019. február 20., 17:36 , 943. szám

Az elmúlt napok sokak számára meglepő híre volt, hogy továbbra is Volodimir Zelenszkij vezet az elnökjelöltek versenyében, sőt: sikerült növelnie az előnyét. Így mostantól nem a hivatalban lévő államfő, Petro Porosenko és első számú kihívója, Julija Timosenko párharca az elnökválasztási kampány központi témája.

Az amerikai Greenberg Quin­lan Rosner Research ügynökség felméréséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertetett, kiderül, hogy jelenleg a választók 28%-a kész Volodimir Zelenszkijre adni a szavazatát. A második helyre Petro Porosenko zárkózott fel 18%-kal, míg a harmadik Julija Timosenko (15%).

A tekintélytisztelő ukrán újságíró-társadalom egy jelentős részét meglepte, hogy valaki a kabarészínpadról egyenesen a közvéleménykutatások élére szambázzon át, ráadásul két hét alatt mintegy 8%-ot javítson a támogatottságán. Írásaikban jól érzékelhető a megdöbbenés, holott az előző felmérések már két héttel ezelőtt is jelezték Zelenszkij előretörését.

A jelenséget kommentáló szakértők egy része szerint a polgárok „magaviselete” nem véletlen. Zelenszkij ugyan eddig is népszerű volt az ukránok körében, a legutóbbi időkig azonban csak kevesen hittek komolyan a győzelmében. A strana.ua hívja fel a figyelmet arra, hogy a Zelenszkijt támogató polgárok fele még akkor sem hitt a komikus győzelmi esélyeiben az elnökválasztáson, amikor az két héttel ezelőtt először vette át a vezetést a közvélemény-kutatásokban. Amikor azonban az emberek látták, hogy Zelenszkij lett a legtámogatottabb jelölt, sokan elhitték, hogy a választási küzdelemből nemcsak Petro vagy Júlia kerülhet ki győztesen, ami azután tovább növelte Zelenszkij támogatottságát.

Zelenszkij gyors és nagyarányú előretörése magyarázza egyben Timosenko váratlan meggyengülését is. Egy jelentős része azoknak, akik egy hónappal ezelőtt még Julija Timosenkóra szavaztak volna, azért választották az ellenzéki Batykivscsina párt vezetőjét, mert elképzelni sem tudták, hogy bárki más képes lenne felvenni a versenyt a hivatalban lévő elnökkel, viszont mindenképpen Porosenko távozását akarták. Gyökeresen megváltozott azonban a helyzet, amint kiderült, hogy más is labdába rúghat az idei elnökválasztáson a két politikai „őskövület” mellett.

Az erőviszonyoknak ez a rendkívül gyors átrendeződése ugyanakkor mutatja, hogy még most, másfél hónappal a választások előtt sem vonhatunk le messzemenő következtetéseket a felmérések eredményeiből a választások kimenetelét illetően. Bár a Zelenszkijt támogatók döntő hányada el kíván menni szavazni, ők nem tekinthetők „meggyőződéses” szavazóknak. Magyarán, a komikus híveit nem a politikusi erényeivel, eszméivel, és még csak nem is briliáns választási programjával győzte meg, az embereket az a vágy hajtja, hogy személyében a hitelét vesztett Porosenkóval és Timosenkóval szemben egy új arcot juttassanak az ország élére. Márpedig az ilyen érzelmeken alapuló elhatározások viszonylag könnyen megingathatók egy újabb benyomással. Valószínű, hogy a vetélytársak meg is próbálják majd eltántorítani szándékuktól a szavazókat, például azzal, hogy rámutatnak, Zelenszkij se jobb a Deákné vásznánál, azaz lényegében semmiben sem különbözik a „hivatásos politikusoktól”. Valljuk be, ebben van is egy jó adag igazság, hiszen – amennyiben hinni lehet a híreknek – a komikus mögött ugyanúgy oligarchák állnak, akárcsak vetélytársai mögött.

Túlzás lenne azért azt állítani, hogy a kampány most már kizárólag Zelenszkijről szól. Komoly visszhangot váltott ki az a Korrupcióellenes Központ elnevezésű civil szervezet által közölt minapi hír is, mely szerint az Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszter hivatalából való felfüggesztésére vonatkozó, Ihor Moszijcsuk radikális képviselő által beterjesztett kereset Olekszandr Dolzsenkov parlamenti képviselő számítógépén készült. Olekszandr Dolzsenkov a Viktor Janukovics nevével fémjelzett Régiók Pártja utódjaként létrejött Ellenzéki Blokk parlamenti képviselője, s a párton belül is a Rinat Ahmetov oligarcha által támogatott szárnyhoz tartozik, ahhoz a csoportosuláshoz, amely Olekszandr Vilkul indulását támogatja az elnökválasztáson a korábbi társelnök, Jurij Bojko ellenében. A sajtó abban érdekelt része mindjárt egy nagy összeesküvés lehetőségéről kezdett cikkezni, amelyben az oligarchák a profit reményében madzagon rángatják az Ellenzéki Blokkot és a velük elvben szembenálló Oleh Ljasko Radikális Pártját egyaránt. Miután pedig a Szuprun körüli botrány leginkább Petro Porosenko malmára hajtotta a vizet, a strana.ua
odáig ment a találgatásokban, hogy Ahmetov immár az elnököt támogatja, s minden befolyása alá tartozó politikai csoportosulást ennek a célnak rendel alá. A portál szerint így fordulhatott elő, hogy két egymással szemben álló politikai erő képviselői közösen dolgoztak egy dokumentumon.

Ugyancsak az elmúlt hét történései közé tartozik, hogy Jurij Lucenko főügyész utasította a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészséget (SZAP), vizsgálja ki azt a feljelentést, amelyben Julija Timosenkót törvénytelen vagyonosodással gyanúsítják. Az MTI azt írja, a főügyészség nem részletezte, ki jelentette fel Timosenkót, és mire alapozza az ellene felhozott vádat. A feljelentés a hivatal közlése szerint személyesen Lucenko nevére érkezett múlt csütörtökön.

Az ilyen jellegű bűncselekmények esetében a nyomozás a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) hatáskörébe tartozik, a SZAP pedig felügyeletet gyakorol az eljárás fölött – mutatott rá az UNIAN hírügynökség. Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az említett nyomozóhatóságoktól egy nem megnevezett forrás viszont azt mondta, hogy sem a NABU, sem a SZAP nem tervez nyomozást indítani Timosenko ellen. Szavai szerint nem akarnak ebben a politikai játszmában részt venni. A forrás ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a főügyésznek joga van arra, hogy saját hatáskörében indítson eljárást, ha akar.

Timosenko az elnökválasztási kampánnyal hozta összefüggésbe a főügyész bejelentését. Szerinte a főügyészség azért „próbál korrupciós ügyet fabrikálni” ellene, mert ő Porosenko elnök fő riválisa a választásokon. Azzal vádolta meg a jelenlegi vezetést, hogy Viktor Janukovics leváltott elnök módszereit alkalmazza az államfőjelöltekkel szemben a választási kampányban, azokat a technológiákat, amelyeket még Paul Manafort – Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke – dolgozott ki Janukovics számára.

Ennél komolyabb vádak is érték mostanság Petro Porosenkót. Kiderült ugyanis, hogy az elnöki székért újra induló édességgyáros választási szlogenje, a „Jelölt sok van – elnök csak egy!” szóról szóra megegyezik Vlagyimir Putyin 2012-es választási kampányának szlogenjével. Az UNIAN szerint a legalábbis gyanús egybeesésre az internetfelhasználók hívták fel a figyelmet. A hírügynökség emlékeztet, hogy korábban a Petro Porosenko Blokkja „Szolidaritás” plakátjain megjelent szlogen miatt kerekedett hasonló botrány. Akkor is az internetfelhasználók derítették ki, hogy a „Reális ügyek és nem hazug ígéretek” jelszó igencsak hasonlít az Egységes Oroszország párt és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy korábbi kampányának plakátszövegére. Hogy mi az oka a Porosenko és Putyin közötti kampánybeli hasonlóságnak, csak találgathatjuk.

(ntk)