Második világháborús emlékművet avattak Batáron

2019. február 20., 13:40 , 943. szám

A II. világháborúban málenkij robotra elhurcolt magyar embereknek állított emlékművet avattak fel február 19-én a Nagyszőlősi járási Batár községben. Az emlékmű Matl Árpád alkotása.

Az egybegyűlteket Lődár Jenő helyi görögkatolikus parochus és Oroszi József helyi polgármester köszöntötte, aki külön üdvözölte Grezsa István miniszteri biztost. Beszédében kiemelte, hogy rendkívül fontos okból gyűltek össze a görögkatolikus templom kertjében: a múlt hőseire való emlékezés miatt, „hiszen kötelességünk, hogy a jövő számára megőrizzük mindazok neveit, akik magyarságukért szenvedtek vértanúhalált” – fogalmazott. Batárról feltűnően kevesebb embert hurcoltak el a málenkij robotra, mint a környező falvakból – ez az idős emberek elmondása szerint annak köszönhető, hogy az akkori tanácselnök a szovjet katonáknak ruszin faluként ábrázolta a falut. A polgármester köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint a görögkatolikus egyháznak, majd egy Márai-idézettel zárta köszöntőjét: „Nevelhetünk-e valakit hazaszeretetre? Mintha azt mondanám: »Korbáccsal és szöges ostorral kényszerítlek, hogy szeresd önmagadat.« A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban.”

Hajgató Tamás beregszászi magyar konzul felelevenítette az 1944-től kezdődő szörnyűségeket, amelyek rengeteg halottat és árvát hagytak maguk után. „A szovjet munkatáborok több kárpátaljai áldozatot szedtek, mint maga a háború” – mondta el, majd hozzátette: a málenkij robotra elküldött emberek bűne mindössze a magyar nevük, illetve származásuk volt. „A Gulággal és a munkatáborokkal kapcsolatos történések a magyar emlékezetpolitika szerves részét képezik. Ma fejet hajtunk a kommunizmus áldozatai előtt, mely áldozatok meg kell, hogy tanítsanak minden nemzedéket és nemzetet arra, hogy elfogadhatatlan mindennemű háború, fogság és erőszak” – húzta alá.

A községben Matl Árpád munkásságának köszönhetően immáron méltó módon tiszteleghetnek a málenkij robot áldozatai előtt. Az alkotó elmondása szerint édesapjával, Matl Péterrel már évek óta azon (is) dolgoznak, hogy a málenkij robotra elhurcolt emberek tovább éljenek a helyiek emlékezetében, ezért már Kárpátalja-szerte több emlékművet is megalkottak. A batári emlékművet Magyarország Beregszászi Konzulátusának felkérésére 2017-ben tervezték meg, ezenkívül pedig még 12 emlékművet restauráltak a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásban. „Az emlékmű azt jelképezi, hogy az elhurcolt ősök csak a hitükön keresztül tudták túlélni azokat a borzalmakat, amelyekkel a munkatáborokban találkoztak. Ezt ábrázolja az emlékmű, amely két részre van szakadva, de a hitben és a reményben egyesül” – emelte ki.

Ezt követően Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének püspöki helynöke szentelte fel a II. világháború és a sztálinizmus batári hősi áldozatainak emlékére emelt emlékművet.

Cs. A.