Messze még a pravoszláv egyházi béke

2019. február 21., 13:48 , 943. szám

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC MP) háza tájáról, mind gyakrabban számol be erőszakos cselekményekről velük kapcsolatban a sajtó. A hatóságok Moszkvát vádolják beavatkozással.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője a bűnüldöző szervek koordinációs tanácsának hétfői ülésén arról beszélt, hogy az oroszországi titkos­szolgálatok támadásokat intéznek templomok ellen, megfélemlítik az UPC MP papjait, hogy a választások előtt destabilizálják a helyzetet Ukrajnában, tudhatjuk meg egyebek mellett az UNIAN hírügynökség beszámolójából. A titkosszolgálat vezetője hozzátette, az SZBU máris tapasztalja, miként „játsszák ki a vallási kártyát Ukrajnában”. Hricak jelezte azt is, hogy meggyőződése, Oroszország a legkülönfélébb módokon igyekszik majd beavatkozni az ukrajnai választásokba.

Elmondása szerint az UPC MP kelet-ukrajnai templomai elleni támadásokat a Donyec-medence megszállt területeiről szervezték, de rendelkeznek arra utaló információkkal, hogy az ukrajnai helyzet vallási alapú destabilizálására vonatkozó terveket az orosz titkosszolgálattal, az FSZB-vel egyeztették Rosztov megyében.

Korábban az SZBU közölte, hogy az orosz titkosszolgálatok jelentkezőket keresnek, akik pénzért készek felgyújtani az UPC MP templomait. Hétvégén több portál is megírta, hogy február 16-án Zaporizzsjában elfogtak három férfit – két végrehajtót és a szervezőt –, amikor megpróbálták felgyújtani az UPC MP templomát a város Dnyiprói kerületében. Hricak utóbb jelezte, a cselekményt megrendelő két személy ellen, akik a megszállt területekről érkeztek, országos körözést adtak ki.

Ezzel párhuzamosan az UPC MP részéről is incidensekről számolnak be. Az Ukrajinszka Pravda szerint az egyház sajtószolgálata jelentette, hogy Viktor barisivkai püspök (világi nevén Volodimir Kocaba) az ENSZ, az Európai Unió és az EBESZ képviselőihez fordult az emberi jogok állítólag tömeges sérülése miatt Ukrajnában, a vallási alapú konfliktusok eszkalálódásának „reális esélyére” figyelmeztetve. A püspök elmondta, pravoszláv hívőket bántalmaznak, az UPC MP papjait pedig arra kényszerítik, hogy csatlakozzanak az új ukrán egyházhoz. A közlés szerint az egyházi vezető nyilatkozatához „sokkoló felvételeket” mellékelt a hívek bántalmazásáról és templomfoglalásokról.

A püspök felpanaszolta azt is, hogy az ukrán törvények értelmében az UPC MP-nek meg kell változtatnia a nevét, ami szerinte az egyház ügyeibe való beavatkozás. A püspök egyben alaptalanoknak nevezte a „moszkvai kapcsolatokra”, a „szeparatizmusra”, az „orosz világ propagálására” vonatkozó vádakat.

Az UPC MP püspöke arra kérte az ENSZ, az EU és az EBESZ képviselőit, hogy hassanak az ukrajnai eseményekre, illetve felszólította a külföldi újságírókat, jogvédőket és tisztviselőket, hogy keressék fel Ukrajnát, hogy „a saját szemükkel lássák, mi történik”.

(zzz)