Itt a farsang, áll a bál

2019. február 27., 09:18 , 944. szám

Tizedik alkalommal szerveztek hagyományőrző farsangi mulatságot Jánosiban február 23-án. Az eseményen színművészek, hagyományőrző együttesek, énekesek prózai, zenei és táncos előadásokkal tették színessé a találkozót. A programon közel kétszázötvenen vettek részt a Beregszászi járás KMKSZ-alapszervezeteiből.

A farsang az európai kultúrkör elengedhetetlen része. A karneváli időszak országonként eltérő időben veszi kezdetét, de fő célja mindenhol ugyanaz: a tél, a sötétség, a gonosz elűzése. A lagúnák városában például ilyenkor karneváli hangulatban három héten keresztül álarcosan beöltözve járnak a városban az emberek. Nizzában is karneváli felvonulást tartanak; Ausztriában, Karintia tartományban pedig farsang szombatján viselnek álarcot, ilyenkor egy napra a polgármester helyet cserél a farsang hercegével, aki arra a napra a város vezetőjévé válik.

A magyar néphagyományban farsangkor a télűzés mellett a párválasztás hagyománya is jelen volt, mindehhez különböző szokások is kapcsolódtak. A magyar paraszti életben az udvarlás, a párválasztás, a házasságkötés legfőbb ideje a farsangi időszak volt. A csúfoló, csipkelődő farsangi szokások hamvazószerdáig tartottak. A böjt beálltával a változást, a feltámadás reménységét várták. A mulatozások mellett a nagy lakomák is jellemezték a farsangi ünnepkört. A farsangi bálok nagy hagyománnyal bírnak vidékünkön is. Kárpátalja-szerte különböző településeken szerveznek télűző farsangi mulatságokat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ) immáron tíz éve rendszeresen megszervezi hagyományőrző farsangi találkozóját. Az évek során a színvonalas, báli hangulatú program egyre népszerűbbé vált a járásban élők körében.

Idén is változatos programmal készültek a szervezők. Az esemény ceremóniamesterei Gál Natália és Ferenczi Attila – vidékünk kiemelkedő színművészei – voltak, akik az est során a nagyérdeműt prózai és lírai előadásaikkal is elkápráztatták. Az érkezőket forralt borral, fánkkal és – a Sodró együttes közreműködésével – tussal fogadták.

A találkozó ünnepélyes megnyitóján Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője elmondta, hogy távolabbról szemlélve a kárpátaljai közösségeket, egyre jobban értékelendő, hogy ezek erősek és kitartóak, segítik egymást a bajban. „A farsang a télűzés ideje, mindennek ideje van a nap alatt: a munkának, az imádságnak és a szórakozásnak is. Bízom benne, hogy a mai estén nemcsak a telet űzzük, hanem reménységgel tudunk feltöltődni a jövő iránt. Hiszen tavasszal nagyon sok változás ér minket mind ukrajnai, mind európai szinten” – fogalmazott a képviselő.

Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul ünnepi köszöntőjében a farsangi bálozás fontosságáról beszélt: elengedhetetlen, hogy farsang idején a közösségek mulassanak, és hátrahagyják mindazt a negatív energiát, amely az előző évben felgyülemlett.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség él és virul – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke, Brenzovics László. Mint mondta, nem mindennapi esemény, hogy a tizedik bált szervezik meg a Beregszászi járásban, és hogy február 26-án harmincéves fennállását ünnepelte a Szövetség. A KMKSZ 1989-ben jött létre Ungváron, s akkor a Kárpát-medencében az első határon túli magyar érdekvédelmi szervezet volt – emelte ki az elnök. „Azt, hogy az akkori alapítók biztos alapokra helyezték a Szövetséget, mutatja az, hogy a KMKSZ harminc éven keresztül folyamatosan fenn tudott maradni, és képviselni tudta a kárpátaljai magyarok érdekeit.” Mindez köszönhető annak a több mint 40 000 tagnak, akik minden nehézség ellenére kitartottak az elveik mellett, hogy Kárpátalján érdemes és meg kell maradni magyarnak. Az elmúlt év nem volt viharmentes, azonban nem csüggedtünk el – mondta Brenzovics, aki egyúttal mindenkinek jó szórakozást kívánt az est további részére.

Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke kiemelte: „Tizedik alkalommal vagyunk ma este itt, azt hiszem, ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a tagságunk megmaradjon és kitartson” – fogalmazott Sin József. Az elnök köszönetét fejezte ki mindannak a kétszázötven főnek, akik úgy döntöttek, hogy együtt űzik el a telet: „Bízunk benne, hogy a hideg tél után jön majd a langyos tavasz, egy forró nyár és egy gazdag ősz, amely politikailag is hasonlóan alakul majd.”

A házigazda unokái – Tóth-Sin Hanna és Tóth-Sin Regina – fokozva a találkozó hangulatát, verssel köszöntötték a megjelent vendégeket. Ezt követően Nagy Anna asztélyi polgármester beszámolt a Komlói Kolbásztöltő Fesztiválról, amelyen a Beregszászi járás csapata is sikeresen szerepelt és egy különdíjjal gazdagodott. Ezt a különdíjat adta át ünnepélyesen Nagy Anna Sin József elnöknek.

A kulturális program az idei éven is gazdag volt táncban, dalban, zenében. Nagy Anikó, a megyei filharmónia énekesnője operettrészletekkel kedveskedett a nagyérdeműnek. A Gecsei Kultúrház előadásában Szatmári Viola vezetésével tüzes táncokat és farsangi télbúcsúztató szokásokat láthattak. Az Orosziból érkezett műkedvelők Mihók Erika irányításával szintén hagyományos farsangi szokásokat mutattak be, a Bátyúi Nyugdíjasklub tagjai énekekkel, prózai jelenetekkel derítették jókedvre a nagyérdeműt. A beregszászi székhelyű Sodró együttes pedig jó hangulatú népzenével és néptánccal kedveskedett, megalapozva a jókedvet a táncos mulatsághoz.

Az est hátralévő részében tombolára is sor került, a szerencsés nyertesek értékes nyereményekkel gazdagodhattak.

A bál hajnalig tartó mulatsággal zárult, melyen a zenéről az FGM zenekar gondoskodott. A résztvevők jó hangulattal űzték a telet, koppantak a csizmák, libbentek a szoknyák.

Váradi Enikő