Jótékonysági farsangi bál Gáton

2019. február 27., 11:33 , 944. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) minden év elején jótékonysági bállal kezdi programjainak sorozatát. Az idén február 24-én Gáton közösen a KMKSZ ISZ helyi alapszervezetével harmadik alkalommal szerveztek jótékonysági farsangi bált.

Az eseményre szép számmal érkeztek fiatalok és a község lakosai. A szervezők a nemes kezdeményezés által a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon számára gyűjtöttek. A gyermekotthont 1990-ben alapították, mára hatvan leány a lakója.

Az esemény ünnepi megnyitóján Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédében a Biblia szavait idézve kiemelte: „Mindennek rendelt ideje van.” Farsangkor a télűzés idejét éljük. A farsangi bálok alkalmával a régiek reggelig tartó mulatozással próbálták meg elűzni a telet. A rektor szerint az ifjúság az a korosztály, amely a leglázadóbb, amely a legtöbb energiát hordozza, ezért arra buzdította a jelenlévőket, hogy ifjonti hévvel reggelig tartó mulatsággal űzzék a telet, és ki-ki találja meg párját, hiszen közeleg a tavasz, a vetés, az egymásra találás ideje.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke utalt arra, hogy a kárpátaljai magyarok hajlamosak az őket körülvevő rossz dolgokról beszélni, és néha belefásulni a nehézségekbe. Ezért arra biztatta a jelenlévőket, hogy próbálják meg észrevenni a jó dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket. Kiemelte, hogy a mai este a vidámságé, a boldogságé és a közösségé. Csatlakozva Orosz Ildikó szavaihoz, hangsúlyozta, hogy „ideje van a gyásznak, és ideje van a táncnak”. „A mai estén ideje van a táncnak, jó szórakozást, és kellemesen együtt töltött időt kívánok” – fogalmazott az elnök.

A bál ideje alatt Szitás Veronika kassai festőművész kiállítását lehetett megtekinteni, s az este során a művésznő két festményét is elárverezték. Lehetőség volt tombolajegyek vásárlására is, melyek sorsolása alkalmával értékes ajándékokat nyerhettek a résztvevők.

A szervezők a kulturális programról sem feledkeztek meg: a rendezvény első részében bemutatkozott a nagydobronyi református gyermekotthon kórusa, melynek tagjai keresztyén énekek előadása által tettek bizonyságot hitükről. Ezt követően a Gáti Református Egyház Énekkarának szolgálata következett. A program második felében a könnyedebb zenei stílusok és szórakoztatóbb hangvételű prózai elemek által fokozták a báli hangulatot. Az est folyamán Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészének prózai előadását hallhatta a nagyérdemű. Ezt követően a Néha Banda és Péter Andrea könnyűzenei előadása emelte a hangulatot.

A Sodró együttes népzenei és néptáncműsorát követően táncházra invitálta a jelenlévőket, és ezzel szimbolikusan megnyitotta a báli táncrendet. Az együttes a táncház során polgári táncokkal, szatmári és viski táncokkal ismertette meg a nagyérdeműt, a táncház befejezéseként keringőre invitálták a résztvevőket. A program további részében a hajnalig tartó muzsikát a Bózsár zenekar biztosította.

A bál alkalmával közel 50 000 hrivnyát és két kisbusznyi adományt sikerült összegyűjteni a gyermekotthon számára.

VE