Hrinevics és a kormány felszámolná az udvari vécéket az iskolákban

2019. február 28., 17:14 , 945. szám

Ukrajna 680 iskolájában az udvaron van a vécé, a legtöbb ilyen iskola Kárpátalján található – jelentette ki Lilija Hrinevics oktatási miniszter a kormány február 27-i ülésén, amelyről a Zakarpattya Online számolt be.

Hrinevics az ilyen udvari mellékhelyiségek létét „szégyenletes jelenségnek” nevezte, amelyet teljesen fel kell számolni.

A miniszter jelezte, hogy 267 millió hrivnyát szándékoznak költeni a probléma megoldására a tavalyi oktatási szubvencióból. „Ha ehhez csatlakoznak a helyi önkormányzati szervek, lezárhatjuk ezt a kérdést” – tette hozzá.

A program nevet is kapott: „A gyermek méltósága”.

„A gyermekeknek kielégített alapvető szükségletekkel kell rendelkezniük” – jelezte Hrinevics.

A továbbiakban Volodimir Hrojszman miniszterelnök megjegyezte, hogy a Regionális Fejlesztési Minisztériumnak segítenie kell ebben a kérdésben. „Nem értem, miért nem lehetett ezt korábban megtenni” – mondta.

A miniszterelnök kérte az adatokat, hogy az egyes megyékben járásonkénti bontásban hány ilyen iskola található. „Feladatul kapják, hogy az év végéig minden iskola meleg és normális vécéhez jusson” – közölte Hrojszman emlékeztetve, hogy már a XXI. században járunk.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)