Felújított orvosi rendelők Tiszakeresztúron és Fancsikán (Frissítve)

2019. február 28., 14:52 , 945. szám
Tiszakeresztúr

Február 28-án összesen 11,6 millió forint összegű magyar kormánytámogatásból felújított orvosi rendelőket adott át Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a nagyszőlősi járási Tiszakeresztúr és Fancsika községekben.

A tiszakeresztúri családorvosi rendelő ünnepélyes avatóján Szi­lágyi Péter köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya által 2010 óta számos olyan intézkedés történt, amelyek célja, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösség egyre szorosabban kötődjön az anyaországhoz, érezze azt a törődést, amelyre korábban nem volt példa, s így minél több lehetőség nyíljon számukra a szülőföldön – jelen esetben Kárpátalján – való boldoguláshoz.

A miniszteri biztos kiemelte azt is, hogy a magyar kormány 2015 óta külön programot indított a magyar nyelven is praktizáló kárpátaljai orvosok és az egészségügyi dolgozók anyagi támogatására. 2017-től egy külön program keretében 247 millió forint összeggel megindultak a felújítási munkálatok az orvosi rendelőket illetően – ennek értelmében mintegy 25 rendelő újul meg Kárpátalja magyarlakta településein. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által elvégzett felmérés alapján azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a források nem teszik lehetővé valamennyi egészségügyi intézmény felújítását, ezért a magyar kormány határozata értelmében újabb 200 millió forintnyi támogatást irányzott elő a program folytatására, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság koordinálásával valósul meg. A tervek szerint a támogatásból további 13 egészségügyi intézmény újul meg – fűzte hozzá.

„Dedikáltan, célzottan, sokkal nagyobb erőforrásokkal fog folytatódni a kárpátaljai magyarság támogatása az élet szinte minden területén: gondoljunk az oktatásra, a szociális segélyekre, az infrastrukturális fejlesztésekre” – húzta alá Szilágyi Péter, aki emlékeztetett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár február 27-én tett bejelentésére, amely szerint folytatódik a kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztése – e program keretében közel 100 tanintézmény fog megújulni 2021-ig.

„Azt gondolom, hogy az az út, amit 2010-ben kezdtünk el, jó irányba halad, s ha így tudunk együttműködni a jövőben is, akkor ez erősebben és még nagyobb energiával fog folytatódni. Budapest, ahogy a múltban, úgy a jelenben és a jövőben is önök mellett fog állni, s ha kell, a segítséget tovább fogja bővíteni” – zárta beszédét a miniszteri biztos.

Barta József, a KMKSZ alelnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese elmondta, hogy az egyik legfontosabb reform az egészségügyi reform, amelynek lényege az lenne, hogy javuljon az egészségügyi szolgáltatás. „A család­orvosi hálózat kiépítése és a családorvosi rendelők megfelelő állapotba hozása állampolitikai cél is” – húzta alá, majd hozzátette: ennek érdekében történtek ugyan előrelépések az országban, ez azonban nem elegendő; „de ahogyan mindig: Magyarország most is segít”. A KMKSZ alelnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásért, valamint a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítványnak a programban történő közreműködésért.

„Ez a fejlesztés is azt segítse elő, ami a legfontosabb nemzetpolitikai stratégiai cél mind a magyar kormány részéről, mind nekünk, a KMKSZ-nek, és mindazoknak, akik a kárpátaljai magyarság érdekeinek védelmében tenni próbálunk és teszünk: az, hogy a kárpátaljai magyarság szülőföldjén magyarként megmaradhasson, boldogulhasson és biztonságban érezze magát” – szögezte le Barta József.

Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere elmondta, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett a település, ugyanis az orvosi rendelő megújulásával „az épület újra életet mentő lett ahelyett, hogy életveszélyes lenne” – hiszen a beszakadt tető és az átázott falak, illetve az azokból kiálló vezetékek már életveszélyesnek bizonyultak.

A közel 900 fő összlakosságú Tiszakeresztúr többségében magyarok lakta település, a közelben található, több mint 2000 lakosú Fancsikát azonban többségében ukrán nemzetiségűek lakják. A felújított orvosi rendelők tehát kiszolgálják mind az ukrán, mind a magyar nemzetiségű lakosokat – Magyarország ezzel is alátámasztja, hogy Ukrajna jó szomszédja, és támogatásai révén ugyanúgy elősegíti a magyarság és a többségi lakosság boldogulását.

A tiszakeresztúri rendelő felújításának összköltsége 8,6 millió forint, míg a fancsikai rendelőben elvégzett felújítás 3 millió forint támogatásból valósult meg.

A családorvosi rendelők ünnepélyes átadását megtisztelte jelenlétével Beke Mihály András beregszászi első beosztott magyar konzul, Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Bokory Orsolya kabinetfőnök-helyettes, valamint Vass Ilona, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány igazgatója.

Csuha Alexandra