Közös cél a gerényi rotunda megmentése

2019. március 1., 17:32

Ungváron tudományos-gyakorlati konferenciát tartottak a gerényi görögkatolikus körtemplom (rotunda) konzerválásáról és megmentéséről.

A rendezvényen szó volt a körtemplom történetének kutatásáról, az építészeti műemlék feltárásáról, megőrzéséről és állapotának konzerválásáról. A rotunda az Ukrajna területén lévő harmadik legrégebben épített templom. A gerényi műemléktemplomot páratlan művészi értékű freskók díszítik, melyeket 1360 körül festettek, mégpedig egységes ikonográfiai rendszer szerint. A freskókat Drugeth György Ung megyei főispán, országbíró megrendelésére készítették a valószínűleg itáliai iskolázottsággal rendelkező művészek.

A mai templom két részből áll: a későbbiekben szentéllyé alakított román kori rotundából és a hozzá csatlakozó gótikus hajóból. A rotunda építési ideje mai napig vita tárgya. A hasonló jellegű középkori építmények alapján keletkezését a XII. század második felére datálhatják. Más feltételezések szerint a körtemplom XI. századi.

A konferencián történészek, festőművészek, egyházi vezetők részvételével vizsgálták Kárpátalja egyik legrégebbi építménye megmentésének a lehetőségeit.

(uzhgorod.net/RV)