Az ungvári magyar egyetemisták a X. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján

Olvasói levél

2019. március 5., 18:58 , 945. szám

2019. február 28. és március 2. között került megrendezésre a X. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (a továbbiakban: KEK) Budapesten, melyet idén is az „Egyetemi sport határok nélkül” jelmondattal rendezett meg az ELTE 120 éves sport­egyesülete, a BEAC.

Az eseményen 70 csapat 900 sportolója és 30 egyéni sportoló vett részt. Az anyaországi egyetemek mellett a KEK-en részt vettek erdélyi, felvidéki vajdasági és kárpátaljai egyetemek és főiskolák hallgatói is.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa támogatásának köszönhetően idén első alkalommal vehettek részt az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének magyar sportolói ezen a rangos eseményen. Nagy örömünkre szolgált, hogy az ungvári magyar egyetemisták Kárpát-medencei szinten is bizonyíthatták a futsal (teremfoci) iránti érdeklődésüket. A csapat a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének irányításával állt össze, amelyet Puskás Gyula, Gecsei Sándor, Miháli Máriusz, Csernicskó Flórián, Mocsán Sándor, Kocsis Márk, Fábián Miklós és Tóth Krisztián alkottak. A teremfoci mellett asztaliteniszben és e-sportban (FIFA–2019-en) is képviselték az egyetemet a fiatalok, többek között Nagy Zsolt, Gecsei Sándor, Miháli Máriusz és Csernicskó Flórián.

Az első nap folyamán a fiatalok a Sporttrendek a Kárpát-medencében című konferencián vehettek részt, ahol a résztvevők az előadások mellett több XXI. századi sportágat is kipróbálhattak, amelyek többek között a darts, az e-sport, a tacx, a floor curling vagy éppen a teqball voltak.

„A pénteki nap folyamán elkezdődött a vetélkedés. A teremfociban egyik legerősebb csoportba kerültünk, ahol 4 csapattal kellett megmérkőznünk (az ELTE BEAC, a Kamikáze-Kolozsvár, a KMDSZ’ 69 és a Metropolitan Egyetem). Megpróbáltuk kihozni a maximumot a mérkőzésekből, de a 4 összecsapásból csak 1 győzelmet tudhattunk a hátunk mögött a nap végére. Ez az egy győzelem is elég volt ahhoz, hogy a szombati nap folyamán tovább küzdhessünk a felsőházba való bejutásért, de sajnos, a kolozsvári Inter Góbék csapata jobbnak bizonyult nálunk. A játék nem ért véget, hiszen az alsóházban is volt lehetőségünk, hogy jobb helyezést érjünk el, így a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem csapatával kellett megküzdenünk. Ez az a mérkőzés, amelyet leginkább kiemelnék, és elmondhatom, hogy valamilyen téren büszke vagyok rá, hiszen az ellenfél csapata 4-2-re vezetett az utolsó percekben, de pillanatok alatt egyenlítettük 4-4-re, majd a bíró lefújta a mérkőzést és következett a büntetőpárbaj. Itt sajnos, alulmaradtunk, mi mégis győzelemnek könyveltük el ezt a mérkőzést. Idén nem sikerült bejutnunk a legjobb 15 csapat közé, de a kezdet mindig nehéz, és remélem, hogy jövőre jobbnak fogunk bizonyulni” – említette Puskás Gyula, az ungvári csapatkapitány.

Az asztalitenisz-bajnokságban Nagy Zsolt 10. helyezést ért el.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar csapata ezúton is köszönetét fejezi ki Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, hogy biztosította számunkra az utazási lehetőséget és a sportruhákat (futballmezeket), aminek köszönhetően a többi anyaországi és határon túli csapat mellett mi is egyenruhában léphettünk pályára. Továbbá köszönettel tartozunk Sajben Marcellnek, a rendezvény egyik főszervezőjének, hogy idén első alkalommal lehetőséget biztosított számunkra, hogy részt vegyünk ezen a rangos eseményen.

Bence Norbert,
a KMDFKSZ elnöke