Ukrajnában és világszerte nő a társadalmi egyenlőtlenség

2019. március 5., 15:59

Az egyik egyértelműen elkülöníthető probléma, amely az emberiséget a liberális világrend válságához vezette, a globális egyenlőtlenség súlyosbodása. A bolygó nyolc leggazdagabb emberének ugyanakkora a vagyona, mint a jóléti „létra” alsóbb fokain álló 3,6 milliárd embernek. A tíz legnagyobb vállalat éves bevétele meghaladja 180 államét. Az Oxfam szervezet szakértői szerint, akik kifejezetten ezt a kérdést tanulmányozták, a Föld lakosságának 1%-a nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többi 99%. És ez a helyzet már harmadik éve – írja Szerhij Korszunszkij rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a Külügyminisztérium mellett működő Hennagyij Udovenko Diplomáciai Akadémia igazgatója a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának írt cikkében.

A szerző rámutat, a Világbank adatai szerint Ukrajnában a három leggazdagabb ember vagyona 2017-ben meghaladta a GDP 6%-át. Ez kétszer több mint Oroszországban, háromszor annyi, mint Lengyelországban, majd az ötszöröse az USA mutatójának.

„Tíz év alatt majdnem megduplázódott a milliárdosok száma a világon, ugyanakkor mintegy 800 millió ember él rendkívüli szegénységben. 2018-ban 12%-kal nőtt a milliárdosok vagyona, miközben az emberiség legszegényebb részének jövedelme 11%-kal csökkent. Különösen a nők számára alakul kedvezőtlenül a helyzet. A világ javainak több mint fele a férfiaké. A nő egyenlőtlen vagyoni és társadalmi helyzete továbbra is globális probléma a Föld legtöbb országában” – mutat rá a szakértő.

(zn.ua/Kárpátalja)