A föld sói: A kalcium szerepe a zöldségtermesztésben

2019. március 6., 08:27 , 945. szám

A kalcium fontos növényi tápelem, hiánya a talajban a növény szempontjából a legkülönbözőbb módokon és formákban jelentkezik. Nem reutilizálható (nem épül át) és a legnehezebben mozgó tápelem. A hiánytünetek ezért rendszerint a fiatal növényi részeken jelennek meg először.

 

Kalciumhiány a zöldségféléknél

A kalciumhiány már palántakorban is megfigyelhető. A palánták fejletlen gyökere, a gyökérrothadás, a gyökértenyészőcsúcs barnulása is részben az elégtelen kalciumellátás következménye.

A paprika és a paradicsom termésein csúcsrothadás lép fel. A bogyók bibepont felőli oldalán kezdetben világosbarna, később beszáradó sötétbarna folt alakul ki. A szövetelhalás már egészen fiatal korban megindul, ezért a tünetek az éretlen termésen is jól megfigyelhetőek. A paprika és a paradicsom csúcsrothadásának gyakori oka a magas EC-érték a talajban. Ez adódhat a túlzott műtrágyázásból, a szikesítő hatású, rossz minőségű öntözővízből, vagy csak egyszerűen az öntözés hiányából.

Az uborkánál a főszár növekedése lelassul, az ízközök megnyúlnak, a levelek fonák irányba pödrődnek. Egy idő után a főszár hajtáscsúcsa elpusztul, elnyálkásodik. A beteg növény levélzete haragoszöld, később az erek közötti szövetek kivilágosodnak. Ezek a tünetek rendszerint (az elégtelen gyökértevékenységből adódóan) más tápelemek hiányát is jelzik. A beteg növényen fejlődő termések csokrosan alakulnak ki, aprók, deformáltak maradnak.

A fejes salátánál a fiatal levelek hullámosan növekednek, a belső leveleken apró barna foltok alakulnak ki, melyek idővel összeolvadnak. Később a saláta közepe barnásfekete lesz. A tünetet nem mindig a talaj alacsony mésztartalma okozza, gyakran a növény transpirációját zavaró tényezők – például a magas páratartalom következtében kialakuló lassúbb mészfelvétel – váltják ki.

A káposztaféléken a levelek csúcsi részén száradás formájában jelentkezik a mészhiány. Először a levélszél közelében apró beszáradó foltok keletkeznek, majd ezek egybefolynak, és a levélszéltől a levélnyél irányába húzódó barna folt alakul ki.

A termesztésben tapasztalható kalciumhiány-betegségek ritka esetben vezethetők vissza a talaj alacsony mésztartalmára, általában a vízellátás, a párologtatás zavarából és más tápanyagok túltrágyázásából adódnak (pl. alacsony vagy magas páratartalom, nitrogén- vagy kálium-túladagolás). Ezért a megelőzésnek és a gyógyításnak a leghatásosabb módja a klimatikus tényezők pontos szabályozása és a rendszeres öntözés.

A kedvezőtlen környezeti tényezők megváltoztatásával egy időben a betegség gyorsabb megszüntetése érdekében célszerű lombtrágyázni is. Ugyan a lombtrágyázással a talaj trágyázása nem helyettesíthető, de nagyon jól kiegészíthető. A lombtrágyázás a hiánytünetek gyors megszüntetésére az egyik leghatásosabb módszer. Lomb­trágyázásra alkalmas szerek: Ca-nitrát, Wuxal-kalcium.

 

A kalciumtúladagolás

A kalciummérgezés tünetei nem ismertek, a talaj magas mésztartalma elsősorban a mikroelemek felvehetőségének az akadályozásában nyilvánul meg. Levélzöldségfélék esetében megfigyelhető a vas, a mangán, a cink hiánya, míg a paradicsomon a bór hiánya (terméskötődési zavarok).

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa