Kárpátaljai balladamondó verseny Ungváron

2019. március 6., 09:15 , 945. szám

Arany János születésnapja tiszteletére idén harmadik alkalommal rendeztek kárpátaljai balladamondó versenyt az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében (UNE UMOTI). Március 1-jén, pénteken megyénk számos településéről 27 diák és kísérőpedagógusaik vettek részt az UNE Magyar Filológiai Tanszéke által szervezett balladamondó versenyen. A rendezvényt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége támogatta.

Zékány Krisztina docens, tanszékvezető köszöntötte a megjelenteket. Mint mondotta, szép előadni a verset, jó olyan szintig megtanulni egy verset, hogy az ember ne csak kötelességből vagy muszájból adja elő, hanem már elő akarja adni, szívesen játssza el ezt az egyszemélyes színházat.

– Kívánom, hogy szeressétek továbbra is ezt a műfajt, mert szép, jó hallgatni, és jó művelni – mondta végezetül.

A versenyzők két korcsoportban mérték össze előadói képességeiket. Csuka Emőke adjunktus ismertette a verseny rövid történetét és a programját. Mivel nehéz műfajról van szó, szabadon választott balladával jelentkezhettek. Valamennyien színvonalas produkcióval álltak a zsűri elé.

A két korcsoport megmérettetése közötti szünetben a résztvevők megkoszorúzták Arany János miniszobrát, amelyet október végén lepleztek le a magyar karon. Fülöp Andrea konzul asszony örömét fejezte ki, hogy tradíciója van az egyetemen a balladamondásnak, ezért is gondolták úgy, hogy itt lesz a legjobb helyen Mihajlo Kolodko alkotása. Lizanec Péter professzor ünnepi beszédében betekintést nyújtott a népköltészet gyűjtésének rejtelmeibe, és a tanulók figyelmébe ajánlotta a még 1974-ben A Kárpátontúli terület népballadái címmel kiadott gyűjteményt, melyből felolvasott egyet.

A zsűri kiválasztotta a legjobbak közül a legkiemelkedőbbeket, mert ahogy az elnök, Györke Magdolna, a magyar tanszék docense mondta: mindenki nem lehet helyezett, de mindenki győztes. A zsűri tagja volt Fülöp Andrea ungvári konzul, Nagy Natália és Hulpa Diána, a tanszék docensei.

Az értékelés két kategóriában történt. A háromtagú zsűri a 6–8. osztályos korcsoportban a 12 résztvevő közül első hellyel jutalmazta Szilvási Krisztinát, a Nagydobronyi Középiskola tanulóját (felkészítő tanára Uszkai Valéria). Második lett Marton Debóra, a Nagydobronyi Református Líceum tanulója (f.t. Kriczki Krisztina), harmadik helyezést ért el Nagy Andrea, a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulója (f.t. Szilágyi Gizella).

A tizenöt 9–11. osztályos versenyzőt négytagú zsűri értékelte. Az első helyen Radvánszky Zsófia, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulója végzett (felkészítő tanára Riskó Márta), a második helyet Kiss Szabolcs, a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulója (f.t. Szilágyi Gizella), a harmadikat Szántó Viola, a Nagydobronyi Középiskola tanulója (f.t. Uszkai Valéria) szerezte meg.

Két különdíjat is kiosztottak. Az első korcsoportban Soós Réka, a Szalókai Általános Iskola tanulója (felkészítő tanára Bereczky Erzsébet), a felsősök közül pedig Halász Emília Erzsébet, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulója (f.t. Kocsis Mária) kapta.

A versenyen egy másik programnak is helyt adtak: a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervezésében az Írók a pulpituson program keretében Dupka György elnök moderálásával Kocsis Csaba író, költő, fotográfus, énekmondó és Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, a Vörösmarty Irodalmi Társaság elnöke, a Vár című irodalmi és közéleti folyóirat alapító főszerkesztője közreműködésével író-olvasó találkozót és rendhagyó irodalomórát tartottak.

Rehó Viktória