Erfán Ferenc jubileumi tárlat nyílt Ungváron

2019. március 13., 09:22 , 946. szám

A festő- és iparművész alkotásaiból múlt csütörtökön nyílt kiállítás az általa 2009 óta vezetett Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. A tárlat apropójául az szolgált, hogy a művész, az ungvári és a kárpátaljai magyarság életének egyik kiemelkedő személyisége idén ünnepli 60. születésnapját.

Erfán Ferenc 1959. január 28-án született Ungváron. Tanulmányait 1974 és 1979 között a Kijevi Képzőművészeti Szakközépiskolában, 1979-től 1984-ig a lembergi Iparművészeti Főiskolán végezte. Vitold Monasztirszkij és Ivan Frank voltak a mesterei. 1990 óta a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának a tagja. A '90-es évektől számos művésztelepen vett részt. Eleinte ólomüveg ablakokat és térkonstrukciókat készített, később tájképeket és portrékat kezdett festeni a nagyapja, Boksay József és Erdélyi Béla által megteremtett kárpátaljai festőiskola hagyományainak szellemében. 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A galéria nagyterme zsúfolásig megtelt, a jubiláló festőművészt köszöntötték barátai, művésztársai, valamint anyaországi diplomaták, a megye és Ungvár város vezetése. Erfán Ferenc elmondta, számára kiemelkedő jelentőséggel bír a tárlat, ugyanis az elmúlt öt év folyamán készült több mint ötven kárpátaljai tematikájú alkotás – tájkép, csend­élet, portré – került kiállításra.

Munkáinak témáját Kárpátalja, a Kárpátok és a környező természet ihleti, olajfestményein egységként ábrázolja az embert és a tájat. Festményeit Ukrajnán és Magyarországon kívül számos országban, köztük Oroszországban, Romániában és Lengyelországban is megcsodálhatta a nagyközönség. Iparművészként többnyire az üveg és a textilanyagok művészi megmunkálásával foglalkozik, de az üvegfestés és a kerámia­művészet sem idegen tőle.

A kiállítás március 31-ig tekinthető meg Ungváron.

Rehó Viktória