Pozitív szenvedélyek határok nélkül

2019. március 13., 10:31 , 946. szám

A 2010-től fennálló Függetlenek a Pozitív Szenvedélyekért Közhasznú Egyesület (FAPSZ KhE) egy olyan magyarországi székhelyű egyesület, amelynek elsődleges célja az egészségnevelés, a tudatos életmód kialakításának segítése és népszerűsítése, a konfliktuskezelés, valamint a különféle negatív szenvedélyek fékezését segítő, az e területen hasznosítható megelőző, felvilágosító módszerek magyarországi és nemzetközi hasznosítása, pozitív szenvedélyek kialakításának elősegítése. Március 8-án a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban került sor az egyesület által szervezett konferenciára, amely a Pozitív szenvedélyek határok nélkül elnevezést kapta.

A konferencia annak a programsorozatnak volt a záróalkalma, amely során az elmúlt egy hónapban Kárpátalja hat településén (összesen kilenc oktatási intézményben) iskolásoknak tartottak prevenciós foglalkozásokat és előadásokat a pozitív szenvedélyekről. Ennek keretében a 7–11. osztályos tanulókkal találkoztak, azonban céljukhoz az is hozzátartozott, hogy előadásaikat a pedagógusok is meghallgassák. Mindez Magyarország Köztársasági Elnöki Hivatalának támogatásából valósult meg. A FAPSZ KhE munkatársai Ungvárra, Rátra, Munkácsra, Nagydobronyba, Beregszászba és Nagyszőlősre látogattak el.

„Pozitív szenvedély lehet a fotózás, a tánc, a zene, a művészet művelése – bármi, ami örömöt okoz nekünk” – emelte ki köszöntőjében Illényi Éva, a FAPSZ KhE elnöke rávilágítva a programsorozat lényegére.

Az elsősorban helyi pedagógusoknak, pszichológusoknak szervezett konferencia első előadója Becske Melinda, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, aki Droghelyzet Kárpátalján címmel mutatta be kutatási eredményeit. Ezt követően Koncz Orsolya mentálhigiénés segítő, a FAPSZ KhE tagja A kamaszkor és az identitás megszerzése című előadásában egy, a munkája során tapasztalt esetet ismertetett a jelenlévőkkel. Molnár László Simon személyközpontú facilitátor és tanácsadó, szupervizor, a Rogers Központ Alapítvány kuratóriumi tagja, a FAPSZ KhE tagja kitért a család szerepére és a hit erejére a mentálhigiénében.

A három előadást Illényi Éva részletes beszámolója követte a februárban tett iskolai látogatásokról. A szakember elmondása szerint Kárpátalján járva azt tapasztalták, hogy a fiatalok körében a monitorfüggőség a legelterjedtebb probléma: „A gyerekek gyakorlatilag állandóan a telefont vagy tabletet nyomkodják, és nagyon kevés időt töltenek a szabadban” – mondta. Előadásaikat a tudatos életmód témáira építették, kitértek az egészségháromszögre (testi–lelki–szociális), a mozgás fontosságára, a táplálkozási piramisra, a stresszkezelésre, a különböző függőségekre, a médiahatásokra, s természetesen a pozitív szenvedélyekre is.

A konferenciát Popovics Judit pszichológus, szociális módszertani szakember workshopja zárta Bálint-csoport – fókuszban a segítő és segített kapcsolata elnevezéssel. A workshop keretében különböző eseteket vizsgáltak meg a világszerte elterjedt módszer által, amelyet a pszichoanalitikus Bálint Mihály eredetileg háziorvosok számára talált ki, az bármilyen segítő-kliens kapcsolat megbeszélésére alkalmas, amely olyan területeket is megvilágíthat, melyek a személyes érintettség miatt az esethozó számára addig rejtve voltak – ezáltal teljesen egyértelmű, hogy a Bálint-csoport önismereti hatása is kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindez az esethozó által röviden és szabadon ismertetett történettel veszi kezdetét, amit követően a csoporttagok kérdéseket tehetnek fel az esethozónak. Ezt követi a csoportmunka, amely során a csoporttagok szabad asszociáció, merengés útján reflektálnak az esetre és egymásra. Az esethozó ilyenkor a megfigyelő szerepében van. A csoport célja az adott segítői kapcsolat mélyebb megértése, többirányú megközelítése – tehát nem tanácsadásról, a probléma megoldásáról van szó, hanem az adott eset által kiváltott érzések, gondolatok, fantáziák, tapasztalatok megosztásáról.

Az alkalmon elhangzott előadásokból minden jelenlévő meríthetett olyat, amit munkája során hasznosítani tud. A szervezők elmondása szerint a jövőben is igyekeznek hasonló programokat szervezni Kárpátalján, melyekhez ezután többen csatlakozhatnak majd.

Cs. A.