Minden tizedik ukrán törvénysértés áldozatává vált tavaly

2019. március 17., 10:19 , 947. szám

Az elmúlt esztendőben minden tizedik ukrán polgár törvénysértés áldozatává vált – derül ki a Társadalmi Kutatások Harkivi Intézete által végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet a nemzeti rendőrség sajtószolgálata nyomán.

„Kutatásunk kimutatta, hogy 40%-uk különböző okokból nem fordul a rendőrséghez. Egy részük nem hisz a bejelentés hatékonyságában, egy részük szerint a rendőrségnek mindegy, egy részük pedig maga igyekszik megoldani a kérdést” – mutatott rá Denisz Kobzin, az intézet igazgatója.

Hozzátette, ezzel együtt majd minden harmadik polgár bízik a rendőrségben. A megkérdezettek harmada hatékonynak nevezte a hatóság munkáját.

A rendőrséggel kapcsolatba került lakosok közel 70%-a udvariasnak tartotta a rend őreinek viselkedését. Ugyanakkor 6%-uk tapasztalt durvaságot, 23% pedig közönyt.

Viszont csak a polgárok 14%-a alkot véleményt a rendőrség munkájáról személyes tapasztalatai alapján. Többségük a világhálón, a televízióból, vagy ismerősei, hozzátartozói elbeszéléséből tájékozódik.

A felmérésből kiderült az is, hogy az emberek legjobban a közúti balesetektől és az utcai bűncselekményektől tartanak.

(unian.ua/Kárpátalja)