Nemzeti estet tartottak Bátyúban

2019. március 17., 13:12 , 947. szám

A KMKSZ Bátyúi Alapszervezete március 14-én nemzeti estet szervezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére a Bátyúi Középiskola dísztermében.

A megemlékezést Szántó Edit, a bátyúi alapszervezet elnöke nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévőket, illetve üdvözölte a vendégeket. A rendezvényen tiszteletét tette dr. Erdei Péter beregszászi magyar konzul, Beregszászi Ferenc, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének tiszteletbeli elnöke, Ember István alelnök, Szabó István, a Bátyúi Művészeti Iskola igazgatója, Baraté Béla, a Bátyúi Középiskola igazgatója. Külön köszöntötte a Zápszonyból érkezett vendégeket, akikkel mindig együtt tudnak ünnepelni.

Szántó Edit ünnepi beszédében így fogalmazott: „Mindannyian átérezzük ma is, hogy március 15-e azon alkalmak egyike, amikor a szabadság vágya uralkodik minden magyar ember szívében. […] Március 15-e a magyar nép, a magyar ember öntudatra ébredésének az üzenete is, hogy nem akar másodrangú polgár lenni Európában. Továbbá március 15-e olyan ünnep, amely összeköt bennünket, nemzeti egységet is teremt. Szabadságot, függetlenséget, nemzeti öntudatot, fejlődést szeretnénk a magyar nemzetnek.”

Dr. Erdei Péter örömét fejezte ki, hogy él a megemlékezés hagyománya Kárpátalján is, aztán egy Kossuth-idézettel folytatta: „A haza örök, és nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, mely van, hanem az iránt is, mely lehet s lesz.” Majd így fogalmazott: „Ez a föld, ez a nemzet, amit az unokáinktól kaptunk kölcsön, és ezt védenünk, megbecsülnünk kell, hogy nekik ezt vissza tudjuk adni. Ebbe beletartozik az is, hogy értékeinket, hagyományainkat megőrizzük, továbbadjuk, ismerjük a múltunkat ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, és milyen jövő vár ránk” – folytatta. A konzul úr Széchenyitől is idézett: „»Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn«. Március 15-nek az eszméjét nagyon fontos, hogy minden évben felelevenítsük, és ez évenkénti hitvallás legyen, hogy ezekről az eszmékről, amelyek mind a mai napig hatnak, megemlékezzünk és átadjuk a fiataloknak” – fogalmazott. Beszéde végén hangsúlyozta, hogy hatalmas dolog lenne, ha a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” gondolatok ma is érvényesülnének Ukrajnában, Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.

A beszédeket ünnepi műsor követte, amelyet a Bátyúi Középiskola növendékei, a Bátyúi Művészeti Iskola Csalogány népdalegyüttese, a Bátyúi Református Egyház Ararát zenekara és a Bátyúi Együtt Nyugdíjasklub adtak elő.

 D.P.