Megemlékezés Kőrösmezőn

2019. március 19., 17:15

„Legyen bár sorsunk még oly mostoha,

Él a magyar, s nem veszhet el soha!”

Ábrányi Emil

A Rahói Magyar Ház, a Kőrösmezői 1. Számú Középiskola magyar tannyelvű elemi osztályai és az óvoda közös szervezésében a nagyteremben került sor a Rahói járás magyar tannyelvű óvodáinak, iskoláinak és vasárnapi iskoláinak a közös március 15-i megemlékezésére.

Kokárda, Nemzeti dal, Táncsics Mihály, Pilvax kávéház, Petőfi Sándor, márciusi ifjak, szabadság… Ezekről a fogalmakká vált szavakról minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe: az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, 1848. március 15., szabadságharc.

Kőrösmezőn a 171 esztendővel ezelőtt történt eseményekre emlékeztek vasárnap, március 17-én a szórványban élő magyarok az anyaországtól messze.

Az egybegyűlteket köszöntötte dr. Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja, aki beszédében kiemelte, hogy „most a legfontosabb az lenne, ha a 12 pontot mindenki, és nem csak itt, hanem egész Európában a magáénak tudná. »Legyen béke, szabadság és egyetértés...« S ha ezt az egy gondolatot mindenki betartaná – folytatta a konzul –, ehhez alkalmazkodna, illetve ennek megfelelően élne, akkor ez a világ sokkal jobb hely lenne.”

Végül dr. Erdei Péter felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét.

Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt és ünnepi beszédet mondott Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője. Hangsúlyozta, nagyon fontos mindennek ellenére megőrizni a nyelvünket, és bárhogy erőltetnek ránk mást, ki kell tartanunk.

A felszólalások után következett a települések ünnepélyes műsora. Felléptek a kőrösmezői, a nagybocskói, a gyertyánligeti, a szvidoveci és a rahói magyarok. Megható verseket hallhatott a közönség a kőrösmezői óvodások előadásában, majd az idősebbek elszavalták a Nemzeti dalt.

Könnyeket csalt a szemekbe Ábrányi Emil Él a magyar... című verse Vájner Viktória előadásában.

Mikulyák László püspöki jegyző, felső-Tisza-vidéki esperes köszönetet mondott minden itt élő magyar hűséges helytállásáért.

Az idei megemlékezés flashmobbal zárult, a megjelentek közösen elénekelték a Kossuth-nótát.

Az ünnepségen a felszólalókon kívül jelen volt ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke is.

Keszler Mária