Március 15.: ismét megalázták a magyarokat

2019. március 20., 11:02 , 947. szám

Petro Porosenko ukrán elnök március 15-én Kárpátaljára látogatott, de nem azért jött, hogy a magyarokkal ünnepeljen az 1848–49-es szabadságharc évfordulóján: az államfő a Kárpát-Ukrajna 1939-es kikiáltásának 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen vett rész a Huszt melletti Vörös mezőn.

Az államfői látogatás híre akkora felbolydulást keltett a megye hivatalnokainak körében, mintha az országban még mindig Viktor Janukovics, vagy éppen Leonyid Kucsma lenne az elnök. Vagyis lehet, hogy Ukrajna már független állam, és Porosenko elnök összerúgta a port Oroszországgal, de a csinovnyikok dolgozószobáiban még mindig a régi birodalmi mentalitás uralkodik. Mással nemigen magyarázható, hogy a mukachevo.net beszámolója szerint lemosatták azt az ungvári hidat, amelyen az elnöknek és kíséretének át kellett haladnia, nekiláttak befoltozni az Ungvárról Husztra vezető országút kátyúit, továbbá iskolásokat és pedagógusokat vezényeltek ki a Vörös mezőre, hogy összegyűjtsék az út mentén a szemetet.

Az ukrán elnök repülőgéppel érkezett Ungvárra a délelőtti órákban. Nyilván nem véletlen, hanem az elnök környezetének ravasz húzása, hogy hosszú idő után először szállt le ismét utas­szállító repülőgép az ungvári repülőtéren. Korábban a média közölte, hogy eztán heti egy (!) alkalommal közlekedik majd ismét az Ungvárt a fővárossal összekötő repülőgépjárat.

Porosenkót felesége is elkísérte kárpátaljai útjára. Ő a megyeszékhelyről Munkácsra és Szolyvára utazott, hogy jótékonysági rendezvényeken vegyen részt.

Mivel az útkarbantartóknak esélyük sem volt végezni az utak javításával az államfői látogatásig, az elnök és kísérete helikopteren tette meg az Ungvár és Huszt közötti utat. Pedig az államfőt „virággal várták” Nagyszőlősön. A Holosz Karpat beszámolója szerint a város több utcáján virágpalántákat ültettek az útburkolaton éktelenkedő kátyúkba arra számítva, hogy így „köszönthetik” majd az arra elhaladó államfőt.

A Vörös mezőn a sajtódolgozók mellett több száz állami alkalmazott fogadta Petro Porosenkót. A köztisztviselők az egész megyében szabadnapot kaptak múlt péntekre, az elnök hallgatóságát autóbuszokkal szállították a helyszínre. A hatalmi cinizmus ékes példája, hogy a „szabadnapot” később le kell majd dolgozniuk az állami alkalmazottaknak.

Az MTI tudósítása szerint ünnepi beszédében az államfő köszönetet mondott az egykori államkezdemény „hőseinek”, mert harcba szálltak – mint fogalmazott – „az öt évvel ezelőtti Majdan önvédelmi századaihoz hasonlóan” Ukrajna védelmében, annak „fantasztikus jövőjébe vetett hittel a szívükben”, amely hit – szerinte – minden akadály ellenére győzedelmeskedett.

Az elnök megköszönte a kárpátaljai katonáknak az „orosz agresszió” visszaverésében játszott szerepüket, különös tekintettel a munkácsi 128-as hegyivadász dandárra és a Karpatszka Szics Hősei elnevezésű kárpátaljai határőregységre. Az államfő 23%-os fizetésemelést helyezett kilátásba a kárpátaljai katonáknak.

A huszti megemlékezést követően Porosenko visszatért Ungvárra, ahol részt vett a Kárpátalja Megyei Regionális Fejlesztési Tanács ülésén. Az államfő arról beszélt hallgatóságának, hogy ma az országban minden feltétel adott az általános gyarapodáshoz, fejlődéshez és „Ukrajna demonstrálja a világnak kitartását és rendíthetetlenségét a kitűzött célok elérésében”. Külön hangsúlyozta, hogy Ukrajnában jól halad a decentralizáció a területi integritás feltétlen betartásával és „bármiféle autonómia kikényszerítésének a feltétlen elutasításával, mivel Ukrajna unitárius állam”. Az elnök „rekordösszegű” állami támogatást ígért Kárpátaljának az úthálózat javítására.

Miközben az államfő a kormányzati sikerekről prédikált, Ungvár központjában, a Petőfi téren már javában szerelték az emelvényt Porosenko délutáni kampányrendezvényéhez. A világhálón olvasható kommentárokból ítélve még a formaságokra egyébként nem sokat adó kárpátaljai ukrán közönségben is felmerült, miként tarthat Porosenko kampányrendezvényt Ungváron, ha egyszer hivatalban lévő elnökként érkezett a régióba.

Ungvár és a környék magyarsága március 15-én hagyományosan a Petőfi téren emlékezik meg az 1848–49-es szabadságharc évfordulójáról, ám idén nem volt lehetőség az ünneplésre, hiszen az államfő „lefoglalta” a teret. A magyarok így kénytelenek voltak az ungvári magyar főkonzulátus udvarán megtartani az ünnepséget (lásd beszámolónkat itt!).

Porosenko ungvári kampányrendezvényét néhányan bekiabálásokkal zavarták meg – ahogyan az az elmúlt napokban az ország számos településén megtörtént az elnökkel. Az interneten közzétett felvételek tanúsága szerint a rendőrök két rendbontót kiemeltek a tömegből és elvezették őket.

Az elnök érkezése kapcsán a médiában felmerült annak lehetősége, hogy kihasználva a látogatást az államfő megpróbál kiegyezni a kárpátaljai magyarokkal, kiknek körében rendkívül népszerűtlen. Valójában ennek éppen az ellenkezője történt: azok után, hogy az államfő a magyaroknak tett szinte egyetlen 2014-es választási ígéretét sem teljesítette, most érzékeltette, hogy ki az úr Kárpátalján, ki rendelkezik akkora hatalommal, hogy akár egy egész nemzeti közösséget megalázzon, ellehetetlenítse nemzeti ünnepét.

Utólag szinte semmi jelentősége annak, hogy az elnök „térfoglalása” kampánystábja tudatlanságának, közönyének a folyománya, vagy így akartak „üzenni” a magyaroknak. A történtek csak megerősítették, hogy Petro Porosenko ugyanúgy nem európai politikus, ahogyan az elődei sem voltak azok.

(zzz)