Miért nem segít Porosenkón a nyelvtörvény elfogadása?

2019. március 20., 15:40 , 947. szám

Az Európa Tanács (ET) figyelmeztetése ellenére a Leg­fel­ső Tanácsban múlt héten folytatódott. Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról című törvénytervezet vitája. Ugyanakkor Koszty Bon­da­ren­ko neves politológus, az Ukrán Politikai Intézet igazgatója a Glav­red.infón arról írt hétvégi jegyzetében, hogy a jogszabálytervezet tisztán PR-fogás a hivatalban lévő elnök részéről.

A szakértő emlékeztet, Dunja Mijatovic, az ET emberi jogi biztosa minap felszólította Ukrajna Legfelső Tanácsát, halassza a végszavazást a nyelvtörvényről a választás utáni időkre. A biztos egyben hangsúlyozta, hogy az ukrajnai népcsoportokat be kell vonni a hasonló törvények kidolgozásába, véleményüket figyelembe kell venni.

Bondarenko ugyanakkor rámutat, hogy a nyelvkérdés az egyik fő jelszava Petro Porosenko választási kampányának, ezért valószínű, hogy a nyelvtörvényt mégiscsak megszavazzák. Mint kifejti, ha szavazásra bocsátják a kérdést, de a honatyák nem fogadják el a törvényt, Porosenko előhozakodhat az „oroszbarát erők intrikájával”; amennyiben viszont a törvényt elfogadják, azt saját érdemeként állíthatja be.

A cikkíró megállapítja, a parlament előtt lévő nyelvtörvény teljesen diszkriminatív. Egy ilyen dokumentum szerinte „európai civilizációs szempontból” is megengedhetetlen. A jogszabály rendelkezései olyanok, hogy azokat a törvény elfogadása esetén vagy egyáltalán nem, vagy csak szelektíven fogják végrehajtani, teszi hozzá.

Úgy véli, érthető, ha Mijatovic felszólította az ukrán honatyákat, hogy ne szavazzák meg a törvénytervezetet, ne csináljanak ostobaságot. Bondarenko mindazonáltal rámutat, hogy a jelenlegi ukrán kormányzat nincs jóban Dunja Mijatoviccsal, Porosenko csapatának tagjai pedig többször bírálták a biztost kijelentéseiért. Ezért a szakértő úgy gondolja, hogy az elnök és a parlament egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ET-biztos véleményét és felszólítását.

Ám még ha a Legfelső Tanács el is fogadja a nyelvtörvényt a választások előtt, az a támogatottságának növelése szempontjából nem sokat segít Porosenkón, szögezi le Koszty Bondarenko.

(glavred.info/zzz)