Ülésezett a Beregszászi Városi Tanács

Beregszász díszpolgára lesz Bacskai József államtitkár

2019. március 23., 15:28 , 948. szám

A Beregszászi Városi Tanács március 22-i ülésén határozott arról, hogy Beregszász díszpolgára címet adományoz Bacskai Józsefnek, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának, korábbi beregszászi magyar főkonzulnak, aki jelentős mértékben elősegítette a város fejlődését, és ma is számos támogatást köszönhetnek neki.

A képviselő-testület posztumusz Pro Urbe díjjal ismeri el Zsupán Józsefnek, a város korábbi polgármesterének tevékenységét, akinek hivatali ideje alatt lett járási jogú város Beregszász. Ugyancsak Pro Urbe díjat adományoz a városi tanács Marija Antonovna Bubnyaknak, a városi oktatási osztály korábbi vezetőjének több évtizedes, példás munkásságának elismeréseként. A díszpolgári cím és a Pro Urbe díjak átadására májusban, a városnapok keretében kerül majd sor.

A jelenlegi összetételű városi tanács 40., jubileumi ülésén arról is döntöttek a képviselők, hogy rendezett mederbe terelik a jelenleg Beregszászban tapasztalható kaotikus utcai kereskedést. Ennek megfelelően a Széchenyi utca piac melletti részén kiépítenek egy 70 méter hosszú, kulturált árusítóhelyet, de ott a jövőben csak saját portékájukkal kereskedő őstermelők árulhatnak majd zöldséget, gyümölcsöt és virágot. Ugyanakkor nem fogják engedélyezni a hús és a tej piacon kívül történő árusítását.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a város szívében lévő Budapest parkban a Bethlen Gábor Alap támogatásával zajló felújítások kapcsán elmondta a sajtónak, hogy május 1-ig be akarják fejezni a nehéz munkálatokat, csak a dekoráció és a virágok kiültetése zajlana májusban. A tervek szerint május 21-én lepleznék le II. Rákóczi Ferenc lovas­szobrát, ezzel venné kezdetét az idei városnapok rendezvénysorozata. A szobor mellett teljesen megújul a park is, például 200 ülőhelyet terveznek oda, a mozgássérültek számára is könnyen megközelíthetővé válik a park, megújul a világítása és beépített öntözőrendszerrel locsolják majd a virágokat.

A polgármester az utak rossz állapota kapcsán elmondta, hogy a városon áthaladó Munkácsi, Muzsalyi, Macsolai és Bohdan Hmelnickij utcák a megye fennhatósága alá tartoznak, azok felújításáért csak annyit tehet a város, hogy folyamatosan kéri azt a megyei vezetéstől. A kátyúzás sajnos eredménytelennek bizonyult korábban, a polgármester szerint csak egy 5–7 cm vastag aszfaltréteg lefektetésétől várható a közúthálózat jelenlegi állapotának minőségi javulása. A megyei közútkarbantartó vállalat munkatársai pillanatnyilag azért nem kezdték meg még a munkát, mert várják, hogy 15 fok körüli legyen a nappali hőmérséklet. Ugyanakkor a járhatatlanná vált kereszteződésekben már elkezdődött a munka. Babják Zoltán továbbá elmondta még, hogy heteken belül a központban lévő közlekedési lámpától a város határáig leaszfaltozzák a legkritikusabb állapotban lévő Munkácsi utcát.

Badó Zsolt