Kormorán-koncert Ungváron

„Ki szívét osztja szét”

2019. március 26., 19:46 , 948. szám

Szombaton, március 23-án este Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány szervezésében Ungváron csodálatos koncertet adott a magyarországi folk-rock stílusteremtő Kormorán együttes. A Kárpátaljai Megyei Zenés-Drámai Színházban teltházas előadásukon gitáralapú hard rockot hallhattunk és népi, illetve klasszikus hangszereket (fuvola, furulya, töröksíp, hegedű) szólaltattak meg, valamint a gazdag, többszólamú női és férfiének harmonikus ötvözetét élvezhette a közönség.

Elsőként Borszéki Molnár Dalma, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ezután Buhajla József ungvári főkonzul örömmel jegyezte meg, hogy az érdeklődők ismét megtöltötték a nagyszínházat. Mint mondotta, a 2016-ban 40 éves jubileumát ünneplő Kormorán együttest nem kell különösebben bemutatni, nevük nagyon jól cseng Kárpátalján. Távollétében köszöntötte Koltay Gergely zenészt, zeneszerzőt, szövegírót, az együttes alapítóját és vezetőjét, aki az ősi magyar monda- és dallamvilág felelevenítésével a hazai zeneművészet tradicionális értékeit egyszerre megőrző és továbbadó, sokoldalú alkotó és előadóművészi tevékenysége elismeréseként március 15-én Kossuth-díjat kapott, de sajnos egy műtét utáni lábadozása miatt nem tudott jelen lenni.

A rövid köszöntők után a Kormorán együttes tagjai – a basszusgitárnál Zsoldos Tamás, a szaxofonnál Koltay Gergely középső gyermeke, Koltay Sólyom, a gitárnál Szekeres Zoltán, a billentyűs hangszerek mestere, Szűts István, aki 33 éve tagja a zenekarnak, Gáspár Álmos (Erdély, Kézdivásárhely), valamint a két énekes, Fehér Nóra (Vajdaság, Mohol) és Vadkerti Imre (Felvidék, Guta) – vették birtokba a színpadot. Hatalmas sikert aratott az együttes a közel 1000 örökértékű dalából és számos rockoperából – A költő visszatér, Zúgjatok harangok, Honfoglalás – válogatva összeállított koncertje. A közönség gyakran könnyes szemmel az énekesekkel együtt dúdolta a szöveget, vagy épp telefonfényekkel csápolt, végül szűnni nem akaró vastapssal, állva fejezte ki köszönetét a fergeteges érzésért, azért, hogy ismét „volt egy hely, ahol jó volt magyarnak lenni...”

– A siker titka az őszinte, tiszta, szívből jövő zene, és ugye a népzene, ami a miénk, a rockkal vegyítve így együtt adja a sikert. S természetesen, nem mellesleg, a szívhez szóló szöveg, a dallamvilág, ebben rejlik a sikerünk, és abban, hogy mindenki szívből csinálja – avatott be a kulisszatitkokba Vadkerti Imre, aki 9 éve tagja az együttesnek. Az is elhangzott, úgy tapasztalja, hogy a nemzetiségi kérdés minden külhoni területen jelen van, épp ezért mindannyian azt vallják, hogy ápolni és ezer körömmel óvni kell azt a hagyatékot, amelyet őseink hagytak ránk.

– Nagyon fontos, hogy mi is továbbvigyük, hisz több mint ezer évet kibírt a magyar nemzetünk, és bízunk abban, hogy még több ezer évet ki fog bírni, de csak akkor, ha tényleg nagyon fogunk rá vigyázni! – hangsúlyozta az énekes. – Kárpátalján, a Vajdaságban, Erdélyben, az Őrségben, Délvidéken vagy a Felvidéken egy kicsit más lelkekre találunk. A külhonban nagyobb súlya van mindennek, mint az anyaországban – mondta, és Kányádi Sándor soraival élve, kiemelte, hogy itt nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok!

A jövőt illetően Vadkerti Imre csak annyit árult el, hogy vannak tervek, de erről egyelőre többet nem mondhat.

Fehér Nórától megtudhattuk, hogy akár határon túl, akár az anyaországban, a mai Magyarország területén lépnek fel, mindenképpen van egy küldetés, ami a külhoni részeken mégis valahogy más.

– Akár Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken vagy a Vajdaságban járunk, nagyon sok szeretetet kapunk az emberektől. De az őszinte, igaz magyar érzelmet, ami árad a közönségből, azt sokkal jobban és erősebben lehet érezni a határon túl. Ezt tapasztalom a koncertjeinken – hangsúlyozta az énekesnő, és annak ellenére, hogy nem először jártak Kárpátalján, azon belül Ungváron sem, nagy öröm volt számukra a koncert, főleg, amikor megtudták, hogy gyakorlatilag a meghirdetését követő 2-3 nappal már teltház volt, és nem tudtak az emberek jegyet igényelni.

– Nagyon vártuk, és egy picit még mindig a meghatódottság hatása alatt vagyok, mert ritkán fordul elő, hogy ennyire a közönség hatása alá kerülünk mindnyájan – jegyezte meg, és megköszönte az estét mindenkinek. Úgyszintén elhangzott, hogy mivel nagyon közel voltunk március 15-éhez, ezért a a magyar nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó néhány dalt is hallhatott a közönség.

– Valamint szeretünk belecsempészni régi Kormorán-dalokat, az ún. ékszerdobozból. A 43 év alatt nagyon sok zenész megfordult a zenekarban, több mint 140 zenealbumunk készült, és akkor még nem soroltam fel, hogy hány dalunk van! Egyébként nagyon nehéz kiválasztani azokat a számokat, amelyek bekerülnek a műsorba. S természetesen mindig vannak azok a dalok, amelyeket nem lehet kihagyni, mert a közönség várja. És itt is megtörtént az, hogy a koncert elején előadtuk az Aki szívét osztja szét című dalt, de a műsor végén kérte a közönség, hogy játszuk el újra. Nehéz összeállítani a programot, de követünk egy koncepciót, hogy legyenek régi dalok és újak, amelyeket a mostani albumokból játszunk. Igyekszünk minél színesebbé, pörgősebbé tenni a műsort – mondta végezetül az énekes.

Rehó Viktória