Kárpátalján januárban 8109 hrivnyát tett ki a nominális átlagbér

2019. március 29., 13:03

A főállású dolgozók nominális átlagkeresete 2019 januárjában 8109 hrivnyát tett ki a megyében (Ukrajnában 9223 hrivnya volt az átlagbér), ami 1,9-szerese a törvény által megállapított minimálbérnek (4173 hr) – jelentette a Zakarpattya Online.

Az átlagbér tekintetében Kárpátalját megelőzik Lemberg (Lviv), Vinnicja, Odessza, Mikolajiv, Poltava, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Kijev, Donyeck megyék, valamint Kijev városa is.

Hagyományosan jelentős az eltérés az egyes ágazatokban fizetett bérek között. A legmagasabb keresetekkel a közlekedési vállalatok, az államigazgatási és védelmi intézmények dolgozói, a kötelező társadalombiztosításban foglalkoztatottak, az elektromos berendezéseket előállító, raktározási és a közlekedésben kiegészítő tevékenységet folytató, bútorgyártással, vegyipari termékek előállításával, gépek és berendezések javításával és telepítésével foglalkozó, pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző vállalkozásoknál foglalkoztatottak rendelkeznek. A felsorolt ágazatokban a bérek 8,6–49,9%-kal haladták meg a megyei átlagot, míg a villamos energiával, gázzal, gőzzel és légkondicionált levegővel való ellátással, valamint járművek, pótkocsik és félpótkocsik gyártásával foglalkozó vállalkozások esetében az átlagbér 1,5–1,6-szeresét vihették haza a munkavállalók.

Ugyanakkor például az étkeztetésben, az építőiparban, a kutatásban és fejlesztésben, a szolgáltatóiparban, a művészetben, sportban, a szórakoztatás és kikapcsolódás terén, az egészségügyi és szociális támogatást, adminisztratív és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, élelmiszeripari termékek, italok és dohánytermékek, mezőgazdasági, faipari termékek, valamint papír előállításával, nyomdai tevékenységgel foglalkozó stb. vállalkozások dolgozóinak bére nem haladta meg a megyei átlagkereset 76%-át.

A 2019. február 1-jei állapot szerint a megyében az elmaradt bérek 3,2 millió hrivnyát tettek ki – közölte a Kárpátaljai Megyei Statisztikai Főosztály.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)