A KMKSZ Brüsszelben számolt be a kárpátaljai magyarság elleni akciókról

2019. április 2., 17:35 , 949. szám

Emberi és kisebbségi jogok az EU szomszédságában címmel április 2-án konferenciát szerveztek az Európai Parlament épületében Brüsszelben, melynek házigazdája Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő. A tanácskozás fő témája a kárpátaljai magyarság ellen elkövetett akciók és a kárpátaljai magyarságot érő vegzálások.

A konferencia keretében bemutatásra került a Csernicskó István, a nyelvtudományok doktora és Tóth Mihály, a jogtudományok kandidátusa által szerkesztett Az anyanyelvi oktatás joga. Közép-európai hagyományok és Kárpátalja példája című kiadvány, valamint a TV21 Ungvár stábja által készített Magyarellenes megnyilvánulások Kárpátalján című dokumentumfilm.

A találkozó díszvendége a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) volt, melynek elnöke, Brenzovics László, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője is a konferencia felszólalói között szerepelt. Arról szólva, hogy 30 évvel a KMKSZ megalakulása és 28 évvel Ukrajna megalakulása után Brüsszelben arról kell beszélni, hogy a kárpátaljai magyarság üldöztetéseknek van kitéve szülőföldjén, jogaikat pedig szűkítették és továbbra is szűkíteni kívánják, Brenzovics László elmondta: „Ez sajnos az élet minden területére kiterjed: oktatási, választási jogainkra, a nyelvhasználathoz és a szabad élethez való jogunkra, hiszen az elmúlt években közel 400 akció irányult a kárpátaljai magyarság ellen.” Ehhez a 400 magyarellenes akcióhoz – melyet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán működő Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársai jegyeztek fel – tartozik a KMKSZ ungvári székházának 2018 februárjában történt felrobbantása, az Egán Ede Jótékonysági Alapítvány ellen folytatott alaptalan pereskedés, valamint az is, hogy újabb hullámban hívatta be kihallgatásra az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai magyarság vezetőit, aktivistáit és közéleti személyeket, akiket hazaárulással és az ország ellen elkövetett tevékenységekkel vádoltak meg. Ezek fő oka a megfélemlítés – fogalmazott Brenzovics László.

A brüsszeli konferenciát követően a jövőben az ukrajnai kisebbségellenes tevékenységekről Strasbourgban, az Európai Tanácsban is be fognak számolni. „Szeretnénk felhívni még a választás időszakában a figyelmet arra, hogy a helyzet tarthatatlan, és ennek a helyzetnek változnia kell, s reménykedünk továbbra is abban, hogy Európa hatni fog arra, hogy az új vezetés Ukrajnában az európai jognak, Ukrajna kötelezettségvállalásainak megfelelő kisebbségi politikát folytasson, és felhagynak a magyarság elleni akciókkal” – fűzte hozzá a KMKSZ elnöke.

Az említett dokumentumfilm elérhető a KMKSZ és a TV21 Ungvár honlapján és további internetes felületeken magyar és angol nyelven.

Cs. A.