Ültess egy fát, hogy szebb legyen a világ!

Olvasói levél

2019. április 2., 12:14 , 949. szám

„Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol.”

Lénárd Sándor

A KMKSZ Szolyvai Alapszervezetének elnöksége tavaszi közösségi programot szervezett: gyümölcsfákat ültettek a szolyvai magyar református óvoda udvarában. A faültetésen a helyi alapszervezet elnöksége, a város képviseletében Homoki Zoltán képviselő, a magyar óvoda munkatársai, továbbá a szolyvai magyar református gyülekezet gondnoka is részt vett. Az óvoda udvarán mintegy 28 gyümölcsfa (alma-, szilva- és meggyfa) ültetésére került sor. A facsemeték Ivan Lanyo, Szolyva polgármesterének nagylelkű ajándékaként érkeztek. A közösségi alkalmon 20-25 aktív önkéntes vett részt, a legfiatalabb az 1 éves Kis Hanna volt, a helyi alapszervezet elnökének kislánya, a legidősebb pedig Árgyelán György, a Szolyvai Emlékpark gondnoka.

A faültetés ideje alatt a szakácsok elkészítették a finom bográcsgulyást. A két szakács – Jezsek Gusztáv és Verecki Gyula – külön-külön főztek, és így nem is egy, hanem két különböző, hagyományos családi recept alapján elkészített bográcsgulyást is megízlelhettek a résztvevők.

A KMKSZ Szolyvai Alapszervezete nagyon örül annak, hogy a szolyvai magyarság közös programot tud szervezni a város vezetésével. Isten áldása legyen továbbra is mindazok munkáján, akik aktívan részt vesznek a közösségi rendezvényeken, és továbbra is azon fáradoznak, hogy megőrizzék a szórványban a magyar nyelvet és a magyar kultúrát.

K. A.