Folytatódik a KMKSZ-székház elleni merénylet ügyének tárgyalása

2019. április 3., 12:56 , 949. szám

Az Ungvári Városi-Járási Bíróságon múlt csütörtökön, március 28-án került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni robbantásos merénylet egyik szervezője ügyének a tárgyalására, amely a megszokott módon most is késéssel vette kezdetét.

Mivel az egyik védőügyvéd igazoltan nem jelent meg, az ülés elején a vádlott jelen lévő ügyvédje keresetet nyújtott be, melyben kérte, hogy helyezzék át más időpontra a tárgyalást, amikor már kollégája is részt tud venni. Indítványukat azzal indokolták, hogy az ügyvédnő betegség miatt nem tud jelen lenni. Ezt a vádlott is támogatta.

A bírósági tárgyaláson beidézett tanúként jelen volt Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese is, de vallomástételre nem került sor, mivel a bírói testület helyt adott a vádlott védőügyvédje által benyújtott keresetnek, vagyis elhalasztották a tárgyalást egy későbbi időpontra.

Ezenkívül a vádlott ügyvédje egy másik javaslatuknak is hangot adott. Az ügyvédnő Mariupolból utazik minden alkalommal Ungvárra a tárgyalásra, ami nagyon időigényes, közel másfél napig tart az út egy irányban. Ezért javasolták, hogy az ügy mihamarabbi befejezése érdekében a bírói testület lehetőség szerint tűzze a tárgyalásokat egymást követő néhány napra. Ezzel az ülés valamennyi résztvevője egyetértett.

A bírói testület rövid egyeztetést követően helyt adott a javaslatnak. A következő tárgyalást a tervek szerint május 8-ára, szerdára tűzték ki, amikor reggel 9 órától kezdődően egész nap tart majd az ügy érdemi vizsgálata.

Emlékeztetőül: az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói tavaly augusztus 8-án Dnyipropetrovszk megyében fogták el az akkor 37 éves férfit, aki 2018 márciusától állt nemzetközi körözés alatt. Pár nappal később Ungvárra szállították, és azóta előzetes letartóztatásban van.

Rehó Viktória