Magyar EP-képviselők az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelméről

2019. április 3., 09:54 , 949. szám

A májusban esedékes európai parlamenti választások egyik tétje, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe (EP), akik szívükön viselik az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek sorsát és védelmét – hangsúlyozta közös nyilatkozatban Tőkés László, Deli Andor és Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

Gál Kinga az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja mandátumzáró ülését követően kiadott nyilatkozatban úgy vélekedett, a munkacsoport tevékenysége az egyetlen módja annak, hogy mind a magyar kisebbségi közösségek, mind Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái napirenden legyenek és megkíséreljék azok rendezését.

Tőkés László kijelentette, jól megírt forgatókönyvek szerint zajlik a Trianon utáni időszakban az erdélyi magyarok megfélemlítése, elüldözése, beolvasztása, ennek egyik szála a magyar egyetemi élet és oktatás elsorvasztása. Mint hangsúlyozta: hasonló törekvések következtében fogyatkozott meg a magyarság a Felvidéken és a Délvidéken is.

Deli Andor azt hangoztatta, hogy az EP következő összetételébe minél több olyan képviselőnek kell bekerülnie, aki kész tenni az uniós kisebbségi politika előmozdításáért.

(MTI/Kárpátalja)