A nagymuzsalyi aranybánya veszélyes hulladéka Mezőváriba?

2019. április 8., 20:44 , 950. szám

Az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki a mezővári lakosok körében az, hogy állítólag a nagymuzsalyi aranybánya területéről hordanak be a település területére mérgező és veszélyes radioaktív nehézfémeket is tartalmazó törmeléket, illetve hulladékot annak az ukrán vállalatnak a teherautói, amely napelemtelepet szeretne létesíteni a falu határában legalább 28 hektáron. A szóban forgó hulladékra az említett telephez vezető földút kiépítésére lenne szükség – úgymond alapnak.

Április 3-án reggel a mezővári lakosok a település központjában gyülekeztek azzal a céllal, hogy elállják a teherautók útját, hogy azok ne tudjanak többet behozni a faluba a veszélyesnek tartott hulladékból.

Lapunk munkatársaként én is a helyszínen tartózkodtam. Elsőként a tömegben Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyház püspökét – aki maga is vári lakos – szólítottam meg. Elmondta, hogy a falu lakossága az elmúlt hónap derekán arra figyelt fel, hogy kamionok érkeztek a település területére, rajtuk napelemekkel. Amivel nem is lenne semmi baj – folytatta –, csak a napelemtelephez vezető út feltöltéséhez a muzsalyi aranybánya melléktermékét kívánják felhasználni, amelyről „semmit nem tudunk, így azt feltételezzük, hogy nehézfémeket is tartalmazhat ez a hulladék, amely köztudottan veszélyes, akár a talajvízbe jutva, akár por formájában a levegőbe, és ezáltal maradandó egészségkárosodást is okozhat az emberi szervezetben”.

„Azért vagyunk most itt, hogy tisztázzuk ezt az ügyet, és ha kiderül, hogy szennyezett a törmelék, akkor ez esetben szeretnénk megakadályozni, hogy még többet szállítsanak be a falu területére belőle” – mondta el a püspök úr. Azt is közölte velem, hogy nem tudják, milyen cég végzi a beruházást, semmiről nem informálták és értesítették a település lakóit, senkit nem kérdeztek meg közülük.

Közben a mezővári polgármester, Salamon Elemér és néhány helyi lakos autóba ülve átment Nagymuzsalyba, ahol a helyi polgármesterrel, Ficaj Lászlóval konzultálva felmentek a bánya területére. Kiderült, hogy valóban onnan származik a törmelék, amely a bánya működésekor egykor felhalmozódott, valóban veszélyes melléktermék dombjától nem messze, körülbelül 100-150 méterre található.

Közben a vári lakosok feltartóztattak és visszafordítottak egy teherautót, amely újabb hulladékszállítmányt szeretett volna lerakni a falu határában.

Visszaérve a mezővári polgármester a helyi lakosokkal egyeztetve leszögezte, hogy addig egyetlen teherautó sem hozhat be semmilyen hulladékot, míg meg nem vizsgáltatják szakértők bevonásával laboratóriumban az említett hulladékanyagokat.

Ezt követően a polgármester és két helyi lakos 4 helyről is mintát vett a törmelékből, amelyet a Nagybaktai Mezőgazdasági Kísérleti Állomás, illetve a Kárpátaljai Mezőgazdasági Kutatóintézet területén működő talajvédelmi intézet laboratóriumába szállítottak vizsgálatra. Az intézet laboránsa azt ígérte, hogy április 5-re kész lesz az eredmény.

Az ígért dátumra valóban elkészült az elemzés, amit a polgármester a Facebook-oldalán posztolt, és amelyből az derül ki, hogy az anyag ugyan tartalmaz a környezetre, illetve az emberre is ártalmas anyagokat, viszont nem akkora mennyiségben, ami már veszélyes lenne és károsíthatná az emberek egészségét. A polgármester a poszt alatt egy falugyűlést is kilátásba helyezett az üggyel kapcsolatban.

A mezővári lakosok azonban nem elégedettek. Azt szorgalmazzák, hogy Magyarországon is vizsgálják meg az anyagból vett mintákat, mert nem bíznak az ukrán szakemberekben. Mosonmagyaróvárról kaptak rá ígéretet, hogy ott korszerű és szakszerű vizsgálatnak vetik majd alá a hulladékból vett mintákat.

A kivitelező azt állítja, hogy a hulladék, amellyel fel szeretnék tölteni a napelemtelephez vezető utat, nem azonos azzal a törmelékkel, amely az aranybánya területén nehézfémeket és egyéb egészségkárosító anyagokat is tartalmaz.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is készített egy földtani vizsgálatot, amely az aranybánya területén lévő meddőhányót és annak 1 km²-es körzetét vizsgálta meg. A mérésekre alapozva a vizsgált eredményből kiderül, hogy a nehézfémek aránya jóval meghaladja az egészségügyi küszöbértéket, illetve az ezekről a területekről származó minták komoly környezeti és egészségügyi problémákat okozhatnak, ha bekerülnek az ivóvízbe.

A másik ok, amely aggodalmat váltott ki a helyiek körében, hogy ez a bizonyos út a szántóföldek között halad el, így megvan a veszélye annak, hogy a termést is megfertőzheti. Továbbá légvonalban 2 km-re húzódik a Tiszától, amelyből a település ivóvízkészletének 70%-a származik.

Az Ungvári TV21 Péter Csabát, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának a képviselőjét is megkérdezte az üggyel kapcsolatban, aki úgy vélekedett, hogy szerinte az emberek felháborodása jogos, hiszen nem voltak megfelelően tájékoztatva arról, hogy mi is történik a településükön, valamint azt is elmondta, hogy ha bebizonyosodik a hulladékról, hogy veszélyes, akkor sem tudják a vállalkozót – vagy csak nagyon nehezen – arra kötelezni, hogy elhordja a falu határából a szennyezett törmeléket.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, ukrajnai magyar parlamenti képviselő a KMKSZ-szel együtt a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz, Hennagyij Moszkalhoz, Kárpátalja kormányzójához, illetve Ukrajna ökológiai és természeti erőforrásainak miniszteréhez, Osztap Szemerakhoz fordult azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki az aranybányából származó és az út alapjául szolgáló hulladék jellegét, illetve míg a vizsgálat tart, ne adjanak engedélyt a hulladék behozatalára a település területére.

D.P.