12-féle magnólia virágzik Ungváron a botanikus kertben

2019. április 16., 17:52

Az Ungvári Nemzeti Egyetem botanikus kertjében viszonylag kis területen közel 2000 növényfaj él. Ezek között vannak fák, bokrok és fűfélék.

A növénykert egyik különlegessége a 12-féle magnólia. A magnólia – más néven liliomfa – vitathatatlanul a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Hatalmas virágai ámulatba ejtő látványt nyújtanak. Magassága miatt fának nevezzük, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik. Sokan tévesen tulipánfának is hívják. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet.

A magnóliafajták virágszínükben, a virágzás idejében és méretükben is eltérhetnek egymástól. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is. Virágzásuk általában április-–májusra esik, enyhe tél esetén már akár februárban is szirmot bontanak, de egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetik a látogatókat. Sőt, léteznek olyan magnóliák is, amelyek tavasz helyett egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Ilyen például az örökzöld magnólia.

A magnóliafajták méretben is különböznek egymástól. Vannak bokorméretűek, 2-3 méternél nem nőnek magasabbra, de termetesebb liliomfát is ismerünk, ezek kifejlett korukban akár a 10 métert is elérhetik.

A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke vagy sárga. A legtöbb magnólia nem csak virágainak látványával, hanem azok illatával is elkápráztatja botanikus kertbe betérő látogatókat.

(uzhgorod.net.ua/RV)