Riporterek Határok Nélkül: Ukrajnában romlott a szólásszabadság helyzete

2019. április 22., 17:10 , 952. szám

Ukrajna egy helyet rontott pozícióján az előző évihez képest a tömegtájékoztatási eszközök szabadságának tekintetében, s jelenleg a 102. a rangsorban – derül ki a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civil szervezet 2019. évi jelentéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet a DW nyomán.

A jogvédők hangsúlyozzák, hogy a legnagyobb kihívást a szólásszabadság terén változatlanul az újságírók megfigyelése, az oknyomozó újságírók munkájának akadályozása jelenti, s ennek során akár erőszakot is alkalmazhatnak a média munkatársaival szemben. Negatívan hat a szólásszabadságra a Donyec-medencei háború is.

„Az a tény, hogy hovatovább egyre gyakrabban tiltják meg a beutazást a külföldi újságírók számára, egy újabb olyan jelenség, amely megnehezíti a tömegtájékoztatási eszközök munkáját Ukrajnában – olvasható a jelentésben.

Az Ukrajnával szomszédos Oroszország – szintén egy pozíciót rontva tavalyi helyezésén – a 149. helyet foglalja el a szólásszabadság indexe alapján összeállított rangsorban. Jelentősen javult viszont a helyzet 2018-ban Örményországban, amely 19 helyet előrelépve idén a 61. lett. Számottevő változást könyvelhetett el Kirgizisztán is, mely egy év alatt 15 helyet javítva most a 83. – derül ki a jelentésből.

Az első helyet Norvégia foglalja el, amely immár harmadik alkalommal végzett az élen a Riporterek Határok Nélkül rangsorában.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)