Az MPP elnöke megegyezést írt alá Vincze Loránt RMDSZ-es képviselőjelölttel

2019. április 24., 09:34 , 952. szám

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Mezei János megegyezést írt alá múlt szerdán Vincze Loránttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelöltjével a jelölt támogatásáról, illetve az MPP céljainak a megjelenítéséről.

A Sepsiszentgyörgyön aláírt megállapodásról az MPP sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.

A dokumentum szerint Vincze Loránt vállalja, hogy elkötelezett marad az MPP által is képviselt célok mellett, és megválasztása esetén azokat is megjeleníti az Európai Parlamentben. Ezek között az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő Vincze vállalta, hogy képviseli a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezését, és aktívan támogatja annak sikerre vitelét. Azt is vállalta, hogy megválasztása esetén munkakapcsolatot alakít ki az MPP-vel, és lehetőséget biztosít számára az erdélyi autonómiaformák, illetve az erdélyi tájegységek bemutatására az Európai Parlamentben.

Az MPP a megállapodásban azt vállalta, hogy segíti Vincze Loránt EP-képviselőjelölti kampányát, és támogatja az RMDSZ-es politikusnak a FUEN élén végzett munkáját is. Az MPP elkötelezte magát ugyanakkor azon erőfeszítések támogatása mellett is, amelyek sikerre juttatják a Minority SafePack polgári kezdeményezést, és biztosítják, hogy EU-s törvények szabályozzák az őshonos közösségek jogait.

Az MPP azt is vállalta, hogy a FUEN tagszervezeteként cselekvő szerepet vállal a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés ismertetésében és az egymillió aláírás összegyűjtésében.

A megállapodásban a felek elkötelezték magukat a nemzeti ügy európai képviselete mellett, és rögzítették, hogy rendszeresen egyeztetnek és közösen lépnek fel a romániai és nemzetközi fórumokon.

(MTI/Kárpátalja)