A birsalma termesztése VI.

2019. április 24., 09:07 , 952. szám

Ha birstermesztésre adtuk a fejünket, érdemes tisztában lenni néhány dologgal. Ebben a cikkünkben a birs ápolási munkálatait foglaljuk össze, hiszen e gyümölcsünk sem terem meg magától, a megfelelő gyümölcsmennyiség és -minőség elérése odafigyelést, munkát igényel.

A birs talajmunkái

A birs ültetése előtt mindenképpen ajánlatos elvégezni egy 35–45 cm mélységű szántást, mellyel a mélyebben fekvő talajrétegeket is fellazíthatjuk. Az ültetés mélysége mindenképpen 20–25 cm között legyen, s az oltás helye a földtől 3–7 cm magasságban helyezkedjen el. Fontos, hogy ne kerüljön a föld alá a nemes oltványrész, elkerülendő az alanyról való „lelépését”, azaz a meg­gyökeresedését. A birs sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt a talajmunkálatokat legfeljebb 10 cm mélyen végezhetjük el, az ettől mélyebb talajművelés gyökérsérülést, fertőzést, majd pusztulást vonhat maga után.

Ami a tápanyag-utánpótlást illeti, indítótrágyaként – még telepítés előtt – érdemes bedolgozni a talajba 200-250 kg/ha nitrogént, és 400-450 kg/ha NPK műtrágyát. A következő években is ajánlott a műtrágyák használata: virágzás előtt 200 gr/fa NPK-t, majd a gyümölcsnövekedés kezdetén, azaz május végén 150-200 gr/fa ammóniát érdemes kijuttatni. Termőkorban az adagolt műtrágyák mennyiségét megduplázhatjuk, miközben a kijuttatási időpontok változatlanok maradnak. A fák trágyázása során a műtrágya ne kerüljön teljes egészében közvetlenül a fa töve alá, a törzstől 20–50 cm-es körben igyekezzük kiszórni. Ha nagyobb mennyiség kerül a fa töve alá, 1-2 héten belül elindul a rothadás, majd kiszárad a gyümölcsfánk. A meszezés, illetve kalciumműtrágya kijuttatása tilos.

A humusztartalom növelése érdekében a szervestrágyázás is ajánlott – megfelelően érett trágya felhasználásával. Amennyiben a trágya éretlen, csak a következő ősszel jutassuk ki. Ha nem megfelelően érett trágyát dolgozunk be a talajba, a gyomok tömeges megjelenésével, a talajkártevők felbukkanásával és fertőzések kialakulásával kell számolnunk, magyarán igencsak kockázatossá válik a vállalkozásunk. Telepítés előtt bedolgozva a talajba 40-50 tonna/ha szerves trágya elegendő a megfelelő hatás eléréséhez. A továbbiakban minden ötödik év őszén szükséges megismételni a szerves trágyázást 20-25 tonna/ha adaggal.

A birs öntözése

A birsalma gyökérzete viszonylag közel (20–40 cm) helyezkedik el a talajfelszínhez, ennek köszönhetően akár az 1-1,5 méteres talajvízszintet is elviseli. A sekélyen elhelyezkedő gyökerek azonban gyakran szenvednek a szárazságtól, minek következtében csökken a termés mennyisége és romlik a minősége. A birs csapadékigénye átlagosan 750 mm körül van, ez kárpátaljai viszonylatban adott, csak a csapadék eloszlása, illetve az időzítése nem megfelelő. Felmerül a kérdés, ebben az esetben mikor öntözzünk? Amennyiben hagyományos termesztésben van birsünk, akkor is ajánlott évente 5-6-szor öntözni, 35-40 liter víz/fa adagokban. Az első öntözést mindenképpen a virágzás kezdete előtt 1-2 nappal szükséges elvégezni. Az öntözéseket az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában, azaz júliustól augusztus végéig indokolt esetben akár 2-3 alkalommal is célszerű megismételni. Legalább ennyire fontos a termésérés előtti öntözés szeptember első felében, mellyel javítjuk a termés minőségét.

A birs gyomirtása

A birs az almatermésűek képviselőjeként a gyomokat idős korban megtűri, viszont fiatal (1–3 éves) korban nem. Az ültetés utáni első évben mindenképpen ajánlott a mechanikus gyomszabályozás: kapálás, talajmarózás. Igyekezzünk tiszta, gyommentes talajt kialakítani. Az erősen begyomosodott fák növekedése lelassul. A második évben már használhatunk ammónium-glifozát hatóanyagot (pl: Баста) 100 ml / 10 literes dózisban, hozzáadva 400-500 gramm ammónium-nitrátot. Ez a kombináció csak kontakthatású, tehát évente 3-4 alkalommal ismételni kell. A harmadik évtől már használhatunk glifozát (totál) gyomirtókat is, elsősorban arra figyelve, hogy a szer ne kerüljön a fák leveleire, illetve arra, hogy augusztus közepe után már nem gyomirtózunk.

Szeretném kiemelni, hogy a gyomirtószerek használata nem helyettesítheti a mechanikus talajmunkákat, minden második évben ajánlatos egy lazító talajmarózás vagy kapálás. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám