Húszéves a KMDFKSZ

2019. április 24., 10:09 , 952. szám

Az elmúlt héten ünnepelte húszéves fennállását a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége. Az ungvári magyar fiatalokat tömörítő diákszervezet 1999. április 14-én kezdte meg hivatalosan a munkáját. A jubileumi évad kapcsán egész évben ünnepi rendezvényeket szervez a szövetség. A születésnapi ünnepségen közel 200 fiatal ünnepelt együtt.

A KMDFKSZ a kárpátaljai magyar diákok érdekvédelmi szervezete Lizanec Péter professzor kezdeményezésére 1998-ban alakult, azonban csak egy évre rá, 1999-ben kapott hivatalos jogi státuszt. A húsz éve fennálló szervezet megalakulása óta feladatainak tekinti a tudományos konferenciák, szimpóziumok, képzések, kulturális rendezvények, fesztiválok szervezését. Munkájuk összetettebb a hagyományos hallgatói önkormányzatokénál, hiszen hivatalosan nem tartoznak az Ungvári Nemzeti Egyetemhez, önálló civil szervezetként működnek. Az elmúlt húsz évben kialakultak állandósult tudományos, kulturális és sportprogramjaik, melyek az egyetemistákat, a szakiskolásokat és középiskolás korosztályt is megcélozzák, de ezenkívül más, új eseményeket is szerveznek.  

Az elmúlt héten a szervezet fennállásának huszadik évfordulója kapcsán a Maximus Night Clubban közel kétszáz fiatal ünnepelt együtt. A program keretében születésnapi tortával, „welcome drinkkel” és meglepetés ajándékcsomaggal várták a fiatalokat. A fotózkodni  vágyók számára fotósarok is biztosítva volt. Az esti mulatság fő DJ-je most is Gazdag Misi egykori ungvári egyetemista, a KMDFKSZ egykori tagja volt.

Bence Norbert, a KMDFKSZ elnöke kérdésünkre elmondta:

– Szerettünk volna egy olyan születésnapi bulit szervezni, amely kötetlenebb formában a fiatalokra összpontosít. Az ünnepélyes, protokollárisabb születésnap szeptemberben lesz, azonban mivel áprilisban volt bejegyezve hivatalosan a szervezet, így úgy döntöttünk, hogy április 17-én megszervezzük a 20 éves születésnapi diákpartit.

– Az elmúlt húsz év alatt milyen eredményeket sikerült elérni?

– Legnagyobb eredményeink: a Kárpátaljai Magyar Diáknapok, amely egy többnapos programsorozat. Ezenkívül idén ötödik alkalommal szervezzük meg a fesztiválnapokat, ebben együttműködünk az egyetem rektori hivatalával, valamint az ukrán diákszövetséggel. Sikerült újraéleszteni az evezési sportprogramunkat is, de van már több éve működő sportrendezvényünk is, valamint zenészestünk. Kiemelkedő a Tudományos Diákköri Konferenciánk, valamint a szervezetnek saját tudományos kiadványa is lett az elmúlt évek során Scientia Denique címen, amelyben a fiatalok tudományos kutatásaikat publikálhatják. Tizenkét év után idén ismét megrendezésre kerül a nyári egyetemünk Tiszapéterfalván, amelyen tudományos kerekasztal-beszélgetések, elő­adások, ifjúságpolitikai témakörök lesznek, ebben partnerünk a Momentum Doctorandus. Kiemelendő a kárpátaljai tudomány-népszerűsítő programunk is, amely során a vidék középiskoláiba, líceumaiba látogatunk el, bemutatjuk a diákoknak a tudományos életet, és próbáljuk őket arra ösztönözni, hogy itthon tanuljanak tovább.

– Folytat-e másféle tevékenységet is a szövetség a tudományos és kulturális programok szervezésén kívül?

– A legfontosabb, hogy az elmúlt húsz évben sikerült a magyar diákok érdekképviseletét is erősíteni, valamint odafigyeltünk arra is, hogy olyan programokat szervezzünk, amelyek identitástudat-erősítők. Sikerült jó kapcsolatot kiépíteni a főiskolai hallgatói önkormányzattal is, amelynek köszönhetően elindult a közös gondolkodás a kárpátaljai magyar fiatalok egységbe tömörítése érdekében. Illetve az elmúlt években együttműködünk az ungvári egyetem diákszervezeteivel, valamint a rektori hivatalával is, közös rendezvényt is szervezünk.

VE