Merre tovább, Zelenszkij?

2019. április 25., 19:49 , 952. szám

A nemzetközi sajtó egyelőre érzékelhetően nem tud napirendre térni Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelme felett. A második fordulóban talán az keltette a legnagyobb megdöbbenést, hogy a győztes milyen hatalmas különbséggel utasította maga mögé Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt. Az első nyugati médiareakciókat az UNIAN hírügynökség és a strana.ua nyomán gyűjtöttük csokorba.

A Politico abban látja a „csokoládékirály” vereségének okát, hogy az ukránok belefáradtak a háborúba és a korrupcióba. Eközben Zelenszkij sikeréhez hozzájárultak azok az elitellenes hangulatok, amelyek leginkább a nyugati országokon végigsöprő populista lázadásokra emlékeztetnek.

A színész Zelenszkijt a népszerűség csúcsára repítette rendhagyó stílusa, a megszokottól eltérő kampánystratégiája, valamint az ígéret, hogy megtisztítja az ukrán politikát, kiirtja a korrupciót – véli a BBC News. Ugyanakkor a kiadvány szkeptikus a tekintetben, képes lesz-e az új elnök sikeresen megküzdeni az ország befolyásos oligarcháival és szembeszállni Putyinnal.

Zelenszkij didalát Donald Trump amerikai elnök és Emma­nuel Macron francia államfő győzelméhez hasonlítják, akik szembe mertek szállni a megkövesedett rendszerrel és az uralkodó elittel.

„Zelenszkij úr hasznot húzott abból, hogy a választók mélységesen csalódtak Porosenko úrban és az ukrán politikai osztályban. Azzal táplálta a választók dühét, hogy korrupcióval, zuhanó életszínvonallal, az ország keleti részén dúló háború lezárásához elégtelen intézkedésekkel vádolta a hivatalban lévő elnököt” – írja a Financial Times.

A nyugati szakértők kiemelik, hogy Zelenszkij sikeréhez nagyban hozzájárult aktivitása a közösségi médiában, az általa a televízióban alakított, tanárból véletlenül elnökké lett Holoborogyko alakjának népszerűsége, valamint az is, hogy megtalálta a közös hangot az ifjúsággal, amely majdhogynem először ment el tömegesen szavazni, meghazudtolva azokat a jóslatokat, melyek szerint a fiatalok otthon maradnak.

Most mindenki arra a kérdésre keresi a választ, mi vár Ukrajnára a továbbiakban, hogyan alakul a kelet-ukrajnai konfliktus, s miként változik az ország viszonya a Nyugattal. Mindazonáltal a legtöbben óvakodnak a konkrét előrejelzésektől.

„Ukrajna ismeretlen politikai vizekre ért azok után, hogy a politikai tapasztalattal nem rendelkező, s alig néhány konkrét ígérettel előálló komikus elegendő szavazatot gyűjtött ahhoz, hogy a háborúban álló ország következő elnöke legyen” – írja például a Reuters.

Egyes vélemények szerint az új elnök „oroszpártibb” lesz elődjénél, ami nem a legkedvezőbb a Nyugat számára.

„Zelenszkij úr, aki nyugatbarát alapokon áll, de alapvetően ismeretlen Washingtonban és Európában, kényelmetlenséget okozhat a Nyugatnak, amennyiben lehetővé teszi az Oroszországhoz fűződő viszony javulását, mondják egyes nyugati hivatalnokok és oroszországi megfigyelők” – mutat rá a Wall Street Journal.

Ugyanakkor a Times szerint, bár ellenfelei igyekeznek oroszbarát politikusként beállítani Zelenszkijt, Ukrajna folytatni fogja a közeledést a Nyugathoz, szoros kapcsolatokra törekedve az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és a többi európai országgal. Annál is inkább, mutat rá a lap, mivel senki nem állt elő konkrét bizonyítékokkal a következő ukrán elnök orosz kapcsolatait illetően. Bár „beleeshet a Putyin által felállított csapdákba” – teszi hozzá azért a Times.

Akárhogyan alakuljanak is az események, a legtöbben úgy vélik, hogy nem fogunk unatkozni a továbbiakban sem. A Politico szerint „egy olyan egyedi politikai projekt – reality show szemtanúi lehetünk, amelynek mindenki a résztvevője lesz”. A portál hozzáteszi: Zelenszkijnek nem lesz könnyű teljesíteni a változást remélő választók követeléseit.

„Most Zelenszkij úrnak meg kell majd mutatnia, hogy tudja, mit csinál. Az egész választási kampány alatt kerülte a komoly interjúkat és a politikai vitákat, előnyben részesítve a gondtalan videók közlését a közösségi oldalakon. Körülbelül egy hónapja van a beiktatásig. Ezután olyan összetett feladattal találja magát szembe, amelynek része az Oroszország által támogatott felkelőkkel szemben dúló háború Keleten” – állapította meg a BBC News.

A Der Spiegel szerint, ha Zelenszkij valóban meg kívánja valósítani a beígért reformokat, komoly ellenállásra számíthat. A bíróságokról máig úgy tartják, hogy a politikusok befolyása alatt állnak, egyetlen magas rangú hivatalnokot sem ítéltek még el, bár a NABU többük ellen is vizsgálatot indított. A német lap figyelmeztet arra is, hogy Volodimir Zelenszkijt számos alkalommal fogják még kérdezni kapcsolatáról Ihor Kolomojszkij oligarchával, bár eddig mindketten cáfolták azt.

Zelenszkijt gyakran hasonlítják Emmanuel Macronhoz, s azt jósolják, hogy a francia elnökhöz hasonlóan neki is meg kell majd küzdenie a parlament feletti befolyásért. A Politico szerint nagy megpróbáltatást jelenthetnek az új elnök számára a parlamenti választások. Zelenszkij ugyanakkor választhatja Macron vagy Nikol Pasinyan új örmény miniszterelnök útját, s megkísérelheti átalakítani az ország pártrendszerét. Ennek során azonban számítania kell rá, hogy komoly ellenállásba fog ütközni Porosenko, illetve az elnökválasztáson ugyancsak induló Julija Timosenko részéről. Másfelől számos ukrán oli­garcha a győztes mellé állhat. Támogatásuk akár döntőnek is bizonyulhat. Ha Zelenszkijnek sikerül hosszabb távon megőrizni a támogatásukat, valószínűleg élni tud a kínálkozó lehetőséggel és végrehajthatja az országban oly régóta várt átalakításokat.

Zelenszkij másik óriási problémája a Politico szerint a kelet-ukrajnai háború lehet. A portál azt írja, az új elnök valószínűleg megpróbálja majd befagyasztani ezt a konfliktust, mivel a régió agresszív reintegrálása hatalmas ellenállást válthat ki az országon belül és Oroszország részéről egyaránt.

A Politico kitér arra is, hogy Porosenko utódja valószínűleg engedményeket tesz majd a nyelvtörvény kapcsán, egyebek mellett azért is, hogy rendezze országa ellentéteit nyugati szomszédaival, köztük Magyarországgal, Lengyelországgal és Romániával.

„Tény, hogy az ukránok több mint 70%-a Zelenszkijt választotta. Miért? Számos lehetséges oka lehetett. Bármi volt is az ok, a »Ze!-éra« kezdetét vette” – mutat rá a Forbes.

(strana.ua/unian.ua/zzz)