Földrajzilag távoli települések kötöttek szövetséget

Testvértelepülési találkozó Tiszaújfaluban

2019. április 29., 18:50 , 953. szám

Két évvel ezelőtt testvértelepülési megállapodást kötött az ungvári járási Tiszaújfalu és a Pest megyei Zsámbok község. Ez a kapcsolat mára kibővült, hisz Zsámbok másik – Veszprém megyei – testvértelepüléséről, Vigántpetendről is ellátogatott egy kisebb küldöttség Tiszaújfaluba. A testvértelepülések lakói között mára élő kapcsolat alakult ki, rendszeresek a találkozások. Ezúttal április 26–29. között négy napot töltöttek a Zsámbokról és Vigántpetendről jött vendégek Kárpátalján, ennek során megismerkedtek Tiszaújfalu lakóival és vidékünk szépségeivel.

A 277 lakosú Tiszaújfalut az 1940-es évek elején hozta létre egy uradalmi tanya körül az Országos Nagycsaládos Alapítvány. A II. világháború után közigazgatásilag az ukrán többségű Csarondaháthoz tartozó, a környéken csak Oncsaként ismert kistelepülés 1991-ben hivatalosan is községgé alakult Tiszaújfalu néven, és a magyar többségű Tiszaásvány társközsége lett. A kilencvenes évek elején református templom és parókia is épült a településen.

A mostani találkozóra április 26-án, pénteken érkeztek egy nagy busszal az anyaországi vendégek, akiket kisebb ünnepséggel fogadtak a tiszaújfaluiak. Másnap Kárpátalja szépségeit igyekeztek bemutatni vendégeiknek, jártak Beregszászban, a tiszaújlaki Turul-emlékműnél, Huszt várában és Técsőn. Vasárnap Gálocs, Palágykomoróc és Kisszelmenc volt az útirány, majd délután ünnepi istentisztelettel folytatódott a program a tiszaújfalui református templomban. Isten igéjét Soós Zsolt helyi református lelkész hirdette, hallhattuk a református énekkar, valamint két tehetséges tiszaújfalui gyerek, Ferkó Emília és testvére, Brendon szolgálatát.

A találkozó az egykori Avangard Kolhoz dohánysimítójából kialakított közösségi teremben folytatódott, hisz a szűnni nem akaró eső meghiúsította a szabadtérre tervezett programot. Ferkó Béla, a KMKSZ Tiszaújfalui Alapszervezetének elnöke köszöntötte a Magyarországról jött vendégeket, majd köszönetet mondott Zsámbok község önkormányzatának és Holló Ilona polgármesternek, hogy anyagi segítségüknek köszönhetően létrejöhetett a faluban egy játszótér, a tervezett szabadidőközpont első lépéseként. Köszönetet mondott továbbá segítőinek és mindazoknak, akik segítettek a játszótér létrehozásában.

Köszöntötte továbbá a jelenlévőket Palkó Katalin, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, aki idegenvezetőként is elkísérte a vendégeket kárpátaljai kirándulásaikra.

Holló Ilona, a 2500 lakosú Zsámbok polgármestere elmondta, nagy öröm volt látni, hogy szerény támogatásuknak és a falu összefogásának köszönhetően létrejött Tiszaújfaluban egy szabadidőpark és egy játszótér, melynek további fejlesztéséhez újabb 200 ezer forinttal járulnak hozzá.

A vendéglátókhoz hasonló méretű kisközség, a 200 lakosú Vigántpetend polgármestere, Győriványi Dániel felhívta a vendéglátók figyelmét arra: „Az az igazi érték, amit mi magunk, megszenvedve létrehozunk a közösségért. Mivel ti csak egymásban bízhattok, az itt megvalósított értékek egytől egyig ilyenek.”

Ferkó Csaba, Tiszaásvány polgármestere hangsúlyozta, hogy a két község közötti kapcsolat nem protokolláris, hanem kimondottan baráti, és hangot adott azon reményének, hogy a jövőben az fejlődni és bővülni fog.

Isten áldását kérte a találkozóra és a három község közös kapcsolatára Soós Zsolt református lelkész, majd a kulturális program keretében gyönyörű galgamenti népviseletbe öltözött lányok és asszonyok, a Zsámboki Népi Együttes tagjai adtak ízelítőt a vidékükre jellemző táncokból és népdalokból. Népdalokat és katonanótákat énekelt a Szanyi Péter vezette Eszenyi Betyárok nevű férfikórus, megmutatta ismét tehetségét Ferkó Emília és Ferkó Brendon, akik Emília gitárkíséretével énekeltek hazafias dalokat.

A rendezvény zárásaként kis koncertet adott, majd nagy sikerű táncházat tartott a magyar népzenét játszó Komótos zenekar.

Hétfőn Munkács várának és a beregszentmiklósi várkastélynak a bejárása után indultak haza a magyarországi vendégek.

Badó Zsolt