A magyar film napja Beregszászban

2019. május 8., 10:00 , 954. szám

Beregszászban második alkalommal csatlakoztak a magyar film napja kezdeményezéshez. Az idei éven Mészáros Márta filmjét, az Aurora Borealist – Északi Fényt mutatták be az érdeklődők számára. A program célja a magyar filmek népszerűsítése.

A filmet a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban vetítették május 3-án. A vetítésre szép számmal megjelentek az érdeklődők. A Magyar Film Napját hivatalosan április 30-án ünneplik. Az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez Beregszász városa a beregszászi magyar konzulátus szervezése által. Az idén vetített film, az Aurora Borealis – Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. A filmben olyan kiemelkedő magyar és nemzetközi színészek kaptak szerepet, mint Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Leslaw Zurek, Ewa Telega, Antonio de la Torre, Hary Prinz, Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, Monori Lili.

Az alkotás két idősíkon mozgó, fordulatokban gazdag családtörténetet tár a néző elé egy anya-lánya viszonyról. A film a szovjet megszállás idején történt borzasztó tragédiákat mutatja be az ’50-es évek Európájában, a titkokról, borzalmakról, a széttöredezett Európa háború okozta sebeiről. Az alkotó a műben az anya-lánya (főszereplők: Törőcsik Mari és Tóth Ildikó) különleges kapcsolaton keresztül mutatja be a háború utáni első évtizedek borzalmait, melyek napjainkig ott élnek egy-egy család történetében. 

A program elején Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőjében elmondta: „Különös öröm az, hogy Kárpátalja is csatlakozott a magyar film napja programhoz. A mostani alkalommal egy kiváló rendező és kiváló színészek által létrehozott filmet mutathatunk be az érdeklődők számára. A film történelemboncoló jellegű. A második világháború és az azt követő szovjet-orosz megszállás idején született háborús gyermekek problémáit boncolgatja. Ez a film művészi eszközökkel tett kísérlet a probléma feltárására. Célunk az, hogy a továbbiakban is bemutassunk minél több minőségi magyar filmet Beregszászban” – fogalmazott a konzul.

A program a Beregszászi Magyar Konzulátus és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társszervezésében jött létre.

VE