Veszélyben az IMF-hitel következő részlete

2019. május 9., 09:58 , 955. szám

Az ukrán hatalom az őszi parlamenti választásokra összpontosít, ami lehetetlenné teszi, hogy az ország teljesítse az Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeit, s hozzájusson a készenléti hitel következő részletéhez – derül ki a JP Morgannek Európa fejlődő piacairól készített elemzéséből, amelyet az Interfax-Ukrajina ismertet.

„Nem számítunk kifizetésre az IMF részéről idén, főként a populista hozzáállás, a teljesítetlen feltételek és a kormány azon döntése miatt, hogy csak a csökkentés irányában „liberalizálják” a gázárakat, miközben korlátozzák az emelését” – olvasható az elemzésben.

A JP Morgan szerint a gáz árára vonatkozó határozat negatív hatással lesz az IMF-fel folytatott együttműködésre.

Az UBS elemzői is lehetségesnek tartják az IMF-program végrehajtásának késését.

Mint rámutatnak, az IMF küldöttsége a tervek szerint május–júniusban látogat Ukrajnába, a Legfelső Tanács azonban máig nem fogadta el a korrupcióellenes törvény módosítását azt követően, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabálynak a törvénytelen gazdagodásra vonatkozó cikkelyét.

„Ha nem lesz előrelépés, az késedelemhez vezethet az IMF-programban” – mutat rá az UBS elemzése.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy Ukrajna tavaly decemberben állapodott meg az új, 3,9 milliárd dollár keretösszegű, 14 hónapra szóló készenléti hitelprogramról a Nemzetközi Valutalappal, amelynek első részletét már meg is kapta az ország. A program első felülvizsgálata májusban esedékes, ekkor dől el, hozzájuthat-e Ukrajna a második részlethez is.

(interfax.com.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)