Drágul a szeszes ital és a cigaretta is

2019. május 12., 10:41

Idén közel 10%-kal nő a szeszes italok ára, miközben a dohányipari termékekért is többet kell majd fizetni – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) inflációs jelentéséből, amelyet az obozrevatel.com ismertet.

A szeszes italok minimális fogyasztói árának mérsékelt emelésétől azt várják, hogy csökkenti a forgalomban lévő hamis termékek arányát. A cigaretta esetében viszont az áremelés célja, hogy fokozatosan elérjék az európai árszintet, és ezzel csökkentsék a dohányosok számát méghozzá úgy, hogy közben az állam bevételei ne csökkenjenek.

Az idei első áremelésre a dohányáruk esetében még januárban került sor, a következőre pedig júliusban lehet számítani, amikor további 9%-kal nő a jövedéki adó. Összességében egy csomag cigarettáért, amely januárban még 40 hrivnyába került, az év végén már 44,7 hrivnyát kell majd fizetni.

Az NBU inflációs jelentése szerint a szeszes italok drágulásának mértéke éves szinten gyakorlatilag nem változott (évi 9,9%). Így egy palack vodka, amelyet januárban még 70 hrivnyáért lehetett megvásárolni, az év végén körülbelül 77 hrivnyába fog kerülni.

Ugyanakkor a Kereskedelmi Láncok Ukrajnai Beszállítói Szövetsége rámutat, hogy az elmúlt években a szeszes italok folyamatosan drágultak, 2014 óta a 2-3-szorosukra emelkedtek az árak.

(obozrevatel.com/Kárpátalja)