Nyíregyházi vállalkozó segített a kárpátaljai árvákon (Frissítve)

2019. május 12., 11:32 , 955. szám

Nyolcmillió forint értékben támogatta organikus mosószerekkel és tartós élelmiszerekkel Rusznyák László nyíregyházi vállalkozó és felesége a nagydobronyi, a ráti, a szolyvai árvaházakat, valamint a Szent Erzsébet Katolikus Karitászon keresztül a rászoruló nagycsaládokat. Az adományokat ünnepélyesen Nagydobronyban, az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban adták át május 10-én dr. Grezsa István miniszteri biztos, magyar diplomaták és kárpátaljai tisztségviselők jelenlétében.

A vendégeknek a 70, többségében halmozottan sérült lányt magyar és keresztény szellemben nevelő Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban folyó munkát az intézmény nyugalmazott igazgatója, Katkó László mutatta be, majd a gyerekek kis műsorral mondtak köszönetet az adományozónak és az intézmény legfontosabb támogatója, a magyar állam képviselőinek.

Grezsa István, Szabolcs-
Szat­már-Be­reg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy a politikának az is a feladata, hogy az állami támogatások mellett a civil szférát is megmozgassa. Rusznyák László és felesége nagylelkű adománya is jelzi, hogyan valósul meg a gyakorlatban a nemzeti összetartozás politikája.

A kormánybiztos kifejtette, hogy a tisztítószerek és tartós élelmiszerek nagy segítséget jelentenek az ukrán állami támogatás nélkül működő gyermekotthonoknak. Felbecsülhetetlen értéknek nevezte azt a munkát, amelyet a hetven halmozottan hátrányos helyzetű, árva lánygyermeket nevelő nagydobronyi intézmény és a 35 gyermek számára családi környezetet biztosító ráti Szent Mihály Gyermekotthon végez Kárpátalján.

Rusznyák László hangsúlyozta, hogy nyíregyházaiként nem először jár Kárpátalján; feleségével, Rusznyák-Takács Tündével együtt ismerik a gyermekotthonok helyzetét és az ott folyó példaértékű munkát, ezért döntöttek úgy, hogy lehetőségeikhez mérten segítenek. Megköszönte a miniszteri biztos és az ungvári magyar főkonzulátus lebonyolításhoz nyújtott segítségét. Bejelentette, hogy részükről a mostani támogatás csak a kezdet, a későbbiekben is szeretnének a Kárpátalján legnehezebb helyzetben lévőkön, elsősorban a szüleiket nélkülözni kénytelen gyerekeken segíteni.

Az adományozó elmondta továbbá, hogy a négy, egyenként kétmillió forint értékű adománycsomag általuk kifejlesztett mosószerekből és tisztálkodási szerekből áll, amelyek természetes anyagokból készülnek. Az egy-egy gyermekotthonnak adományozott csomagban lévő mosódiólabdák 22500 mosáshoz elegendőek.

A termék kapcsán munkatársunknak a korábban egy nagyobb vegyipari termékeket előállító cégnél dolgozó László elmondta, hogy néhány éve kislánya mosószer-allergiás lett, akkor ajánlotta a gyerek bőrgyógyásza mosópor helyett a Dél- és Délkelet-Ázsiában honos szappanfa gyümölcsét, az úgynevezett mosódiót. Indiában, Nepálban, Pakisztánban, Indonéziában, ahol a fa előfordul, már évszázadok óta mosnak a kisebb dió méretű bogyók héjával, az utóbbi években azonban a világ más pontjain is egyre szélesebb körben terjedt el a gyakorlat. Egyébként a mosódió alkalmazása jóval gazdaságosabb, nem utolsósorban pedig egészségesebb és környezetkímélőbb alternatívát jelent a hagyományos mosóporokhoz képest. A dió héjából a meleg vízben kiázó anyag tökéletesen eltávolítja a zsíros, olajos foltokat, és természetes, könnyen lebomló anyaga nem szennyezi a környezetet, valamint megnyugtató megoldást jelent a mosószer-allergiások számára is. A mosódió alapanyagát felhasználva fejlesztették ki Rusznyákék azt a mosó- és tisztítószercsaládot, amelyet üzlettársaikkal Herbow márkanéven hoznak forgalomba a kereskedelemben. A mosódióból kivont anyagot tartalmazó termékek mellett ételízesítőből, levesporokból és fűszerkeverékekből – olyan egészséges magyar fejlesztésű termékekből álló csomagot is tartalmaz az adomány, amelyek nem tartalmaznak például ízfokozót, nátrium-glutamátot, tehát egészségesek a gyerekek számára.

Az átadóünnepségen jelen volt a megszólalók mellett Buhajla József ungvári magyar főkonzul és Kuti László konzul, dr. Biró Erzsébet a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Egészségügyi Főosztályának képviseletében, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Őrhidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke és a többi támogatott intézmény, illetve szervezet képviselői, akiknek a nagydobronyi gyermekotthont Katona Viktória lelkész-igazgató mutatta be, bejárva az intézményt.

dózsa