„A vállalkozás egy varrótűvel kezdődött”

Hobbibolt Nagyszőlősön

2019. május 12., 18:45 , 954. szám

A Fekete-hegy lábánál fekvő város központjában, egy tágas üzlethelyiségben működik a Varázstű hobbibolt, ahol gazdag kínálat várja a varrni, kötögetni, horgolni szerető vásárlókat, továbbá azokat is, akik képet szeretnének kereteztetni, illetve vásárolni, vagy éppen szép kivitelezésű emléktárgyakkal, gyönyörű népi motívumokkal kivarrott ruhákkal szeretnék meglepni magukat, rokonaikat, ismerőseiket. De miért lett éppen Varázstű az üzlet neve?

– Az öt éve beindított vállalkozás egy varrótűvel kezdődött, amikor is megrendelésre elkészítettem egy keresztszemes hímzéssel készült faliképet (amúgy magamnak is szeretek ilyen alkotásokat készíteni). Tízezer hrivnya kezdőtőkével, plusz hozzáértéssel és lelkesedéssel indítottam be a céget, s az idén, március 1-jén költöztünk a mostani helyünkre – indítja beszélgetésünket Tóth Márta, a hobbibolt tulajdonosa. – Megjegyzem: nagymamámtól már egészen kicsi koromban, 5-6 évesen elsajátítottam mindenféle varrástechnikát, köztük a keresztszemes hímzését is. Emellett újságokból és amióta van internet onnan is új sémákat tudok megtanulni. A keresztszemes képek mellett pedig népi motívumos hímzett ruhaneműket is szeretek készíteni. Fontos, hogy az emberben meglegyen az alkotás öröme – ahogy bennem is megvan –, és látom, hogy a vásárlóknak, a megrendelőknek is igényük van ezekre az alkotásokra. Ami a keresztszemes technikával készült képeket illeti, ezek festményreprodukciók például Renoir-tól, vagy éppen két jelenkori művésztől, az orosz Olga Naletovától, illetve a litván Afremovtól. Akadnak köztük portrék, csendéletek, absztrakt művek. S mi vonz a képekhez? Nagyon vonzódom a festészethez. A hímzett képek elkészítése azonban nagyon komoly munka, magas fokú odafigyelést, precizitást igényel, és természetesen sokféle színű, színárnyalatú cérna szükségeltetik hozzá. S mivel sok időt vesz igénybe az elkészítésük, az üzletvezetés mellett már csak kevés kép megalkotására jut időm. Árusítani viszont festményeket és a sajátjaim mellett különböző technikájú, pl. gyöngyhímzéses képeket is árusítok.

– Már szó esett a magyaros hímzésű ruhaneműkről is…

– Megrendelésre és eladásra is készítem ezeket. Ukrán népi motívumosokat is, mert ami szép, az szép, de ezeket a város más üzleteiben is be lehet szerezni, magyaros hímzéseseket viszont nem, melyek közelebb is állnak a szívemhez, ezért foglalkozom inkább ezekkel. Odesszából vásárolt ruhaanyagokra viszek fel magyar népi hímzéseket, s egyrészt a mindennapi viseletbe is becsempészem a magyar motívumokat, hímzett blúzok, menyecskeruhák elkészítésével, és divatos nyári sapkákat is tervezek, másrészt pedig exkluzív báli ruhákat is kihímzek. S melyek a legnépszerűbb hímzett ruhaneműk? Az a tapasztalatom, hogy a blúzokra van a legnagyobb kereslet.

– Magyaros motívumokkal ékes díszpárnákat is látok…

– Ezeket azok a vásárlóim készítik, akik nálam veszik meg az elkészítésükhöz szükséges alapanyagokat, ők is hímzik ki a párnákat, majd itt bizományiban árusítom azokat. És ugyanígy a vevőim által készített esküvői díszkendőket is árulom bizományiban.

A magyaros motívumok emellett megjelennek az eladásra kínált faliórákon, házi áldásokon, sőt olyan praktikus eszközön is, amilyen a tésztanyújtó. Emléktárgyakból is bő a kínálat, melyek egy része egyúttal praktikus eszköz is, mint azok a konyhai húsvágó deszkák, melyek egyik lapja a gyakorlati rendeltetésének felel meg, a másik lapjukon viszont dekupázs technikával készült festmény látható, s ugyancsak gyakorlati célokat szolgáló ajándéktárgyak a keretes kulcstartók is, melyek keretén belül nevezetes nagyszőlősi épületeket ábrázoló szép képekben lehet gyönyörködni. Ezeken kívül pedig kimondott dísztárgyakat: kerámiakancsókat, falra akasztható csodaszép dísztányérokat, kézzel festett fa díszdobozokat, illetve díszpoharakat, gyöngy-, szalag- vagy keresztszemes hímzéssel készült képeket is lehet itt vásárolni. De ugyancsak eladásra kínálnak csuhé- és gyékénykosarakat, csuhéból készített alátéteket is. Az egyik falon pedig változatos kialakítású, színű, formájú képkeretminták sorakoznak, mivel Tóth Márta üzleti kapcsolatban áll egy ungvári képkeretező céggel, s a megrendelők által kiválasztott kerettel keretezik be a különböző faliképeket.

– Mi az üzlet fő profilja?

– Minden, ami kézimunka, amibe beletartozik a keresztszemes, a matyó, a kalocsai, a gyöngy-, illetve a szalaghímzés. Üzleti kapcsolatban állok nagyon komoly, megbízható harkovi, odesszai, kijevi, ternopoli, mikolajivi cégekkel, melyektől jó minőségű és a teljes színskálát, a színek sokféle árnyalatát megjelenítő, gyakorta angol, francia, spanyol gyártmányú cérnákat, fonalakat, gyöngyöket, szalagokat szerzek be, azokat pedig a kézimunkákkal foglalkozó vásárlóim veszik meg.

– Melyek a legkelendőbb árucikkek?

– Most nagyon népszerű a gyöngyhímzéses technika, és igen kelendőek a gyöngyhímzéses képek, esküvői díszkendők, pászkatakarók kivarrásához való gyöngyök. Ugyancsak nagy a keletjük a horgolt, kötött pulóverek, valamint a kis állatfigurákat ábrázoló amigurumik elkészítéséhez való fonalaknak. Emellett divathullámok is vannak az év folyamán. Most, tavasszal, a ballagás előtt sok ajándéktárgyat, valamint a házilag készített ajándéktárgyak kihímzéséhez való gyöngyöket, fonalakat vesznek. Amikor pedig ősszel hűvösödni kezd a levegő, a pulóverek kötéséhez, horgolásához szükséges fonalakat kezdik nagyobb mértékben vásárolni.

– Hol szerzi be az ajándéktárgyakat?

– Részben Magyarországról, részben Kárpátaljáról, a csuhéból készült tárgyakat például Viskről.

– Végezetül érdekel, mi a legújabb terve.

– Mivel a hobbiboltnak otthont adó épület kétszintes, ezért az emeleti részen festménygalériát szeretnék kialakítani, ahol a helybeli ismert, illetve kezdő festőművészek állíthatnák ki alkotásaikat.

Lajos Mihály