Brenzovics László arról, hogy a Legfelső Tanács elnöke aláírta a jogszűkítő nyelvtörvényt

2019. május 14., 21:07 , 955. szám

Május 14-én, a törvényhozás keddi plenáris ülésén Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke aláírta az április 25-én második olvasatban elfogadott Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról című törvényt.

A kijevi parlament ellenzéki képviselők egy csoportjának három indítványáról szavazott, amelyekben a nyelvtörvény második olvasatban való elfogadásának visszavonását kezdeményezték részben amiatt, mert nem felel meg az Ukrajna alkotmányában foglaltaknak és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak, részben pedig amiatt, mert teljesen nyilvánvaló módon szabálytalanságokat követtek el a törvény tárgyalásakor és annak megszavazásakor – mondta Brenzovics László ukrajnai parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

A parlament az említett indítványokat leszavazta. Ezt követően a nyelvtörvényt Andrij Parubij házelnök ellátta kézjegyével, amelyet ezután az államfőnek kell aláírnia. Petro Porosenko korábban kijelentette, hogy amint eljut hozzá, aláírja a jogszabályt.

Brenzovics László kiemelte, hogy a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) levélben fordult Ukrajna elnökéhez, hogy ne írja alá a törvényt, amely hátrányosan érinti az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket, így a kárpátaljai magyarságot is. „Az elnök ezt valószínűleg alá fogja írni, ami fölöttébb furcsa, hiszen egy leköszönő elnökről van szó, s a nemzetközi gyakorlat az, hogy miután valaki vereséget szenvedett a választásokon, az ilyen rendkívül fontos kérdésekben nem szokott döntéseket hozni. Azonban ez Ukrajna, s itt ez meg fog történni” – mondta, majd hozzátette, hogy megalapozott beadványok vannak a törvény tartalmát és annak elfogadási körülményeit illetően az Alkotmánybíróságnál a jogszabály megsemmisítése érdekében, s mindenki arra vár, hogy a megválasztott új elnök, Volodimir Zelenszkij hogyan fogja értékelni ezt a helyzetet.

IA/CsA