Nagydobronyban a jövőt tervezik

Tájházat, hidat és filagóriát avattak Nagydobronyban

2019. május 14., 18:32 , 955. szám

Nagydobronyban a község központjában álló, egykori jegyzőházból egy XXI. századi Magyar Házat varázsolt anyaországi támogatással a helyi közösség. Már akkor felmerült az ötlet, hogy a mögötte lévő régi parasztházból tájházat kellene létrehozni. Később a régi házat tűzvédelmi okokból le kellett bontani, hisz túl közel állt az új épülethez. Picit távolabb építették újjá, mindenben megfelelve a hagyományos nagydobronyi házépítési technológiáknak. A vadonatúj tájház a régmúltat idéző, nagydobronyi népi építészet mellett a megőrzött régi bútorokat és használati tárgyakat is bemutatja remélhetőleg még sok-sok generáción át, amíg csak lesznek magyarok Kárpátalja legnagyobb magyar falujában. A tájházzal együtt felavatták a kertben kialakított, nagyobb szabadtéri rendezvények lebonyolítására alkalmas filagóriát és a Szada község támogatásának köszönhetően a Nagydobronyt átszelő Hatrác patak feletti új hidat, majd harmadik alkalommal megtartotta Magyarnak maradni szülőföldemen című konferenciáját az új Magyar Házban a KMKSZ helyi alapszervezete és a Nagydobrony Térségfejlesztéséért civil szervezet.

Az ünnepség a Hatrác patakot átívelő új, fedett gyalogoshíd ünnepélyes felavatásával kezdődött, amely a Pest megyei Szada nagyközség támogatásának köszönhetően épülhetett fel, ahogyan azt a híd két végén látható nagydobronyi és szadai községi címerek is jelzik.

A magyarországi testvértelepülés támogatásával elkészült híd után Grezsa István miniszteri biztos, Popka János, Nagydobrony polgármestere és Őrhidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen felavatták az új Nagydobronyi Tájházat. A tájház bejáratánál Badó Margit tanárnő beszélt a falu kialakulásáról, a hagyományos falusi életmódról és a háromosztatú parasztházban látható, a községben összegyűjtött berendezési és használati tárgyakról.

A Nagydobronyban már harmadik éve megszervezett Magyarnak maradni szülőföldemen című konferenciát Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a konferencia háziasszonya nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a nagydobronyi térségfejlesztő összefogást értékelik mindazok, akik megjelentek a rendezvényen. Utalt az útépítési programra, a közösség oktatási-nevelési intézményeire, valamint a Nagy Ferenc építésvezető irányításával elkészült Magyar Házra és az azt körülvevő közösségi térre.

A tiszapéterfalvai Kokas Banda nagydobronyi népdalokat és néptáncokat bemutató fergeteges előadása után köszöntötte a konferencia résztvevői dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Belánszky-Demkó Zsolt, Magyarország Agrárminisztériumának nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Popka János, Nagydobrony polgármestere és Bíró Gábor, a Magyar Kistelepülések Megújulásáért Civil Közösség elnöke, aki egyúttal bejelentette, hogy a Nagydobrony Térségfejlesztéséért civil szervezet programjai közül a park fejlesztéséhez kétmillió forinttal, a falu utcáinak aszfaltozására irányuló programhoz 4 millióval járulnak hozzá, és további 500 ezerrel az időseket támogató programhoz. Bejelentette továbbá, hogy a következő három évben felépítenek Nagydobronyban egy egészségügyi diagnosztikai központot.

Őrhidi László részletesen beszámolt a nagydobronyi fejlesztésekről, az azzal kapcsolatban elvégzett munkáról és a jövőbeli tervekről. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak, a testvértelepülésük önkormányzatának, valamint a helyi Sting nevű vállalkozásnak az anyagi támogatásért, illetve a nagyközség polgármesterének és képviselő-testületének a példaértékű összefogásért.

A konferencia előadói közül elsőként Nagy Sándor, a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke az I. bécsi döntés kárpátaljai következményeiről tartott érdekes előadást, Nem vétettünk mi édes hazánknak semmit sem címmel.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnök asszonya a hungarikumok közé bekerült kárpátaljai értékekről tartott érdekfeszítő előadást, amely végén a beregszászi színház művésznői mutatták be a Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező BY ME Treasure nevezetű, beregi szőttessel díszített divatkollekcióját.

Ráti József helyi lokálpatrióta vállalkozó elmondta a település fejlesztésével kapcsolatos gondolatait.

Végül Gál István, a Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást a kárpátaljai magyarság megmaradásának gazdasági alapjai tárgykörben.

Badó Zsolt